Jump to content

Welcome to our forums!

Sign In or Register to gain full access to our forums. By registering with us, you'll be able to check out the latest prizes & competition, discuss, share and private message with other members of our community.

Toggle shoutbox Comper's Chit-Chat

To avoid any spamming, we have decided to remove some categories that is no longer being used. Hopefully this would make it easier for compers to focus on the contest info and improve the site loading time.
@  mabeal : (04 February 2016 - 09:07 PM) Menang GoPro https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (03 February 2016 - 02:02 PM) Pertandingan mencipta LOGO https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (01 February 2016 - 10:36 PM) Share a memorable experience you’ve had during the holidays with yr kids and win tickets http://my.fiveminute...ife.net/p/cj6vy
@  AzizMostafa : (28 January 2016 - 01:35 PM) Many still exchanging Peraduan Tek Silangkata? http://koopnstp.my/f...angKata2016.pdf
Why nobody exchanges Flowers?! http://www.sistemgur...-jawi-oleh.html
@  himmatsj : (26 January 2016 - 09:47 PM) did somebody interviewed him before to ask him about how he did it?
@  Contest : (24 January 2016 - 04:23 PM) i think.. money is the 'tricks'.. so can spend more.. :money:  :money:
@  himmatsj : (24 January 2016 - 03:51 PM) did he have any tricks?
@  Iswara96 : (24 January 2016 - 04:28 AM) Salute n respect
@  Iswara96 : (24 January 2016 - 04:27 AM) Salute n respect
@  Contest : (23 January 2016 - 02:29 PM) hadiah grand2 dia selalu menang https://www.google.c...iw=1024&bih=611
@  Contest : (23 January 2016 - 02:28 PM) @Iswara96 Tak kan pernah dengar kut.. dia kan selalu menang hadiah kereta dan hadiah grand prize https://www.google.c...=utf-8&oe=utf-8
@  Contest : (23 January 2016 - 02:28 PM) @Iswara96 Tak pernah dengar kut.. dia kan selalu menang hadiah kereta dan hadiah grand prize.. https://www.google.c...=utf-8&oe=utf-8
@  Iswara96 : (23 January 2016 - 04:13 AM) Tak pernah dengar pun. Cer cite.
@  himmatsj : (22 January 2016 - 06:42 PM) Is Chee Hin Kiat the most legendary pro comper in Malaysia? Anybody know this legend?
@  chopperman : (21 January 2016 - 07:46 PM) tahniah!
@  Iswara96 : (21 January 2016 - 05:48 PM) Alhamdulillah, hari ni terima  Petronas GiftCard RM100 utk hadiah saguhati Peraduan WhatsApp & Menang. Rupa2nya saya menang 2 Kali jd dpt 2 kad. Hehehe. Terimakasih Petronas.
@  mabeal : (18 January 2016 - 05:56 PM) [FREE PETROL] http://mabeal.sharet.../my-478172-8354
@  mabeal : (18 January 2016 - 04:38 PM) [CNY PROMO] http://mabeal.sharet.../my-478172-8390
@  mabeal : (12 January 2016 - 01:49 PM) [THE BIG #TREATMESAYS GIVEAWAY] http://mabeal.sharet.../my-478172-8364
@  mabeal : (11 January 2016 - 09:25 PM) Food CONTEST http://mabeal.sharet.../my-478172-8326
@  himmatsj : (11 January 2016 - 03:02 AM) begns today nestle contest http://www.econtest....e-hou-fatt.html
@  mabeal : (10 January 2016 - 02:30 PM) [HELLO KITTY CONTEST] http://my.fiveminute...ife.net/p/c95f0
@  mabeal : (08 January 2016 - 05:38 PM) CNY contest http://my.fiveminute...ife.net/p/c95ec
@  Contest : (08 January 2016 - 09:34 AM) dah jumpa link http://www.fnpromoti...om/fn/home.html Peraduan Minum & Menang anjuran F&N. winner ditentukan berdasrkan high purchase kan??? syarat dia macam x clear.. je
@  himmatsj : (08 January 2016 - 01:10 AM) econtest.my is back after a long time...hungry to win some contests! http://econtest-malaysia.blogspot.my/
@  Iswara96 : (06 January 2016 - 12:07 AM) Link x betul kena Google. Minuman F&N. Hadiah Scooter letrik.
@  Contest : (05 January 2016 - 08:11 PM) @Iswara96 Peraduan Minum & Menang anjuran F&N. macam dah tamat je tempoh peraduan dia.
@  Iswara96 : (05 January 2016 - 04:30 PM) 3 buah kete Myvi utk dimenangi dlm Peraduan Nestle Hou Fatt. Bermula 11 Jan 2016.
@  Iswara96 : (05 January 2016 - 02:57 PM) Info lanjut di kedai Mesra@Petronas.
@  Iswara96 : (05 January 2016 - 02:57 PM) 2.Peraduan anjuran Nestle gan hadiahnya 'Coffee Maker'.
@  Iswara96 : (05 January 2016 - 02:55 PM) 1. Peraduan Minum & Menang anjuran F&N. http://www.fnpromotion.com
@  Iswara96 : (05 January 2016 - 02:52 PM) Kedai Mesra@Petronas ada 2 peraduan:
@  Iswara96 : (03 January 2016 - 05:05 PM) Menang jongkong emas dlm Peraduan Maggi Lebih Masak Lebih Ong. http://www.maggi.com.my
@  AzizMostafa : (02 January 2016 - 02:13 PM) Selamat 2016 http://www.sistemgur...-jawi-oleh.html
@  Iswara96 : (02 January 2016 - 04:37 AM) :money:  :money:  :money:
@  Contest : (01 January 2016 - 12:34 AM) This year must win many prize.. :fpc:..
@  Iswara96 : (31 December 2015 - 11:03 PM) Selamat Tahun Baru 2016.
@  mabeal : (30 December 2015 - 09:12 PM) Win A FREE Samsung Gear S2  http://mabeal.sharet.../my-478172-8230
@  Contest : (24 December 2015 - 10:32 PM) Peraduan SMS Syok Choc Dutch Lady (Giant) http://emenang.com/c...tch-lady-giant/ Hadiah bernilai lebih RM29,000 ditawarkan
@  AzizMostafa : (24 December 2015 - 06:15 PM) Selamat menyambut Maulidur Rasul Mohammad 1394 H.S & dan Selamat menyambut Maulidur Rasul Isa (Jesus) 2016
@  AzizMostafa : (24 December 2015 - 06:15 PM) Selamat menyambut Maulidur Rasul Mohammad 1394 H.S & dan Selamat menyambut Maulidur Rasul Isa (Jesus) 2016
@  AzizMostafa : (24 December 2015 - 06:14 PM) Selamat menyambut Maulidur Rasul Mohammad 1394 H.S & dan Selamat menyambut Maulidur Rasul Isa (Jesus) 2016
@  AzizMostafa : (24 December 2015 - 04:56 PM) Selamat menyambut Maulidur Rasul Mohammad (Jesus) 1394 H.S dan  Maulidur Rasul Isa (Jesus) 2016
@  AzizMostafa : (24 December 2015 - 04:55 PM) : (24 December 2015 - 12:19 PM) Selamat menyambut Maulidur Rasul Mohammad & Nabi Isa (Jesus) 1394 H.S dan   Maulidur Rasul Isa (Jesus) 2016
@  AzizMostafa : (24 December 2015 - 04:49 PM) Selamat menyambut Maulidur Rasul Mohammad & Nabi Isa (Jesus) 1394 H.S &  Selamat menyambut Maulidur Rasul Isa (Jesus) 2016
@  AzizMostafa : (24 December 2015 - 04:33 PM) Selamat menyambut Maulidur Rasul Mohammad & Nabi Isa (Jesus) 2016
@  mabeal : (24 December 2015 - 02:03 PM) [JOIN NOW] #MYTwinTowers Instagram Challenge To Win A RM1,000 Cash Prize!
http://mabeal.sharet.../my-478172-8220
@  mabeal : (17 December 2015 - 12:18 PM) FREE 3-Month FULL access on iflix
http://mabeal.sharet.../my-478172-8206
@  mabeal : (17 December 2015 - 12:17 PM) FREE: The Body Shop Fijian Water Lotus Body Lotion
http://mabeal.sharet...=&utm_campaign=
@  mabeal : (15 December 2015 - 06:19 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (15 December 2015 - 06:18 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (15 December 2015 - 12:03 AM) An Exciting FB Contest All Malaysian Foodies Should Look Out For Before 27 Dec 2015  http://mabeal.sharet.../my-478172-8170
@  mabeal : (15 December 2015 - 12:02 AM) An Exciting FB Contest All Malaysian Foodies Should Look Out For Before 27 Dec 2015!http://mabeal.sharethisstory.net/my-478172-8170
@  Iswara96 : (15 December 2015 - 12:01 AM) http://www.fndairies.com
@  Iswara96 : (15 December 2015 - 12:00 AM) Hadiah menarik utk Peraduan Tradisi Kekal Bersama Teapot. http://www
@  Iswara96 : (14 December 2015 - 11:56 PM) http://www.dutchlady.com.my
@  Iswara96 : (14 December 2015 - 11:55 PM) Ada hadiah iPhone dr Dutch Lady utk belian susu UHT dr pasaraya biasa@Giant. http://www.Dutch Lady.com.my
@  Iswara96 : (14 December 2015 - 11:53 PM) Peraduan New Year Bonanza anjuran Reckitt Benckiser@Giant menawarkan hadiah utama kereta Honda City.
@  AzizMostafa : (14 December 2015 - 08:52 PM) Salam Kawnku, Minat Tipografi Jawi? http://majalahjawi.c...uman-terdahulu/
Ya, Tipografi Jawi dlm MS Word, corelDraw, Adobe Illustrator, Photoshop & InDesign?  http://www.macarabia...achments/12949/ Jangan http://www.emenang.c...-fon-kaligrafi/ Selamat Maju Jaya
@  mabeal : (13 December 2015 - 11:41 AM) WIN a Surface Pro 4 - http://mabeal.sharet.../my-478172-8184
@  mabeal : (12 December 2015 - 11:20 AM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (10 December 2015 - 02:34 PM) FREE movie tickets http://mabeal.sharet...=&utm_campaign=
@  mabeal : (10 December 2015 - 02:33 PM) peraduan safi https://www.facebook...?type=3
@  AzizMostafa : (10 December 2015 - 02:04 PM) Jangan Terlepas http://www.emenang.c...-fon-kaligrafi/ Semoga Berjaya
@  Iswara96 : (09 December 2015 - 05:31 PM) http://www.siapacepatdiamenang.com
@  Iswara96 : (09 December 2015 - 04:53 PM) Peraduan Kopiko L.A. Coffee. http://www.siapacepatdiamenang.com.my
@  AzizMostafa : (09 December 2015 - 01:15 PM) Betapa cantiknya Tulisan Jawi! http://majalahjawi.c...uman-terdahulu/
@  Iswara96 : (08 December 2015 - 03:30 PM) Peraduan SMS Life's Fun Jack n Jill menawarkan hadiah mingguan IPhone 6s & tunai RM1k. http://www.urc.com.my
@  mabeal : (07 December 2015 - 11:30 PM) FREE SAMPLE http://www.enfagrow....ama_free_sample
@  mabeal : (07 December 2015 - 10:53 PM) [X'MAS PROMO] http://mabeal.sharet.../my-478172-8120
@  mabeal : (07 December 2015 - 10:52 PM) The Peanuts Movie passes giveaway https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (07 December 2015 - 10:51 PM) ‘FREE Gift' http://mabeal.sharet.../my-478172-8126
@  mabeal : (07 December 2015 - 10:49 PM) Bodyshop giveaway https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (07 December 2015 - 10:47 PM) FREE Calendars giveaway https://www.facebook...?type=3
@  AzizMostafa : (05 December 2015 - 02:19 PM) Thumbs up to which Jawi Font?! http://www.khtt.net/page/30438
@  mabeal : (05 December 2015 - 01:51 PM) https://www.facebook...?type=3
@  AzizMostafa : (02 December 2015 - 05:46 PM) Salam Kawanku, Jangan Terlepas! http://www.macarabia...achments/12949/ Semoga Berjaya
@  AzizMostafa : (01 December 2015 - 11:24 AM) Salam Kawanku, Jangan Terlepas!  http://www.emenang.c...-fon-kaligrafi/ Selamat Maju Jaya
@  mabeal : (30 November 2015 - 05:08 PM) STAR WARS GIVEAWAY http://mabeal.sharet.../my-478172-8048
@  mabeal : (30 November 2015 - 05:07 PM) https://www.facebook...?type=3
@  Contest : (23 November 2015 - 06:32 PM) Wow hadiah menarik.. ada hadiah wang tunai..  :money:  :money: Lama Tak tulis khat, lagipun jauh nak pergi sana  :roadrage:  :roadrage:
@  AzizMostafa : (23 November 2015 - 02:16 PM) Salam Kawanku, Jangan Terlepas! http://www.maij.gov.my/?p=1881 Selamat Maju Jaya
@  AzizMostafa : (22 November 2015 - 12:45 PM) Terima Kasih banyak dear Contes for your kipidap :)  http://www.melvister...man-sosial.html
@  Contest : (21 November 2015 - 05:17 PM) @AzizMostafa dah download.. Nice Work.. kipidap
@  AzizMostafa : (21 November 2015 - 11:43 AM) Jangan Terlepas! http://www.emenang.c...attach_id=10764 Selamat Maju Jaya
@  AzizMostafa : (20 November 2015 - 06:32 PM) Jangan Terlepas! http://www.emenang.c...d=10763  Semoga Berjaya
@  mabeal : (19 November 2015 - 07:40 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (19 November 2015 - 07:38 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (19 November 2015 - 07:37 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (19 November 2015 - 07:36 PM) FREE PETROL http://mabeal.sharet.../my-478172-8006
@  caulibaker : (19 November 2015 - 05:34 PM) http://contestmalaysia.xyz curated list of latest contest in Malaysia  :geek:
@  mabeal : (19 November 2015 - 04:03 PM) http://www.smileana....mpaign=SmileANA
@  mabeal : (19 November 2015 - 02:50 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (19 November 2015 - 02:49 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (19 November 2015 - 02:49 PM) WIN TICKETS http://mabeal.sharet.../my-478172-7976
@  mabeal : (19 November 2015 - 02:48 PM) https://www.facebook...?type=3
@  AzizMostafa : (19 November 2015 - 02:06 PM) Salam Kawanku Jangan Terlepas! http://www.emenang.c...padat-selangor/ Semoga Berjaya
@  caulibaker : (17 November 2015 - 06:34 PM) http://contestmalaysia.xyz direktori untuk contest2 di Malaysia :goodjob:
@  mabeal : (15 November 2015 - 12:43 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (15 November 2015 - 12:41 PM) https://www.facebook...?type=3

Photo
- - - - -

[ESSAY] Peraduan Mengarang Esei Pencegahan Rasuah Tahun 2008


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 longlivemusic

longlivemusic

    Fellowship Comper

  • Exclusive Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 7,139 posts

Posted 15 July 2008 - 01:42 PM

[attachment=0]1.JPG[/attachment]

TITLE: [ESSAY] Peraduan Mengarang Esei Pencegahan Rasuah Tahun 2008
PRIZE:
Posted Image
DEADLINE: 15 September 2008
WEBSITE/URL: http://www.bpr.gov.m...UANESEI2008.doc

DESCRIPTION:
PERADUAN MENGARANG
ESEI PENCEGAHAN RASUAH
OLEH
BADAN PENCEGAH RASUAH ( BPR ) MALAYSIA
BAGI SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH MALAYSIA
TAHUN 2008

ANJURAN BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA DENGAN KERJASAMA
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

1. Latar Belakang

1.1 Peraduan mengarang Esei Pencegahan Rasuah sekolah-sekolah merupakan salah satu aktiviti tahunan Badan Pencegah Rasuah Malaysia dalam usaha memupuk nilai-nilai membenci rasuah dan sebagai sebahagian daripada program titipan elemen anti-rasuah sektor pelajar bagi tahun 2008. Badan Pencegah Rasuah mempelawa pelajar-pelajar dari peringkat sekolah menengah dari seluruh negara untuk mengenali dan menghasilkan buah fikiran tentang bahayanya jenayah rasuah yang bertemakan Pencegahan Jenayah Rasuah.

1.2 Peraduan mengarang esei sekolah-sekolah ini adalah kali pertama dianjurkan oleh BPR sempena sambutan ulang tahun BPR ke 41. Esei pencegahan rasuah ini akan dianjurkan oleh BPR dengan kerjasama Kementerian Pelajaran Malaysia (Bahagian Sekolah). Bagi menganjurkan peraduan ini BPR akan membiayai segala perbelanjaan dan juga hadiah.

2. OBJEKTIF PERADUAN

2.1 Mempertingkatkan kesedaran pelajar sekolah menengah mengenai bahayanya rasuah dan menggalakkan penyertaan dan sumbangan mereka dalam usaha pencegahan rasuah, salah gunakuasa dan penyelewengan.




2.2 Mendidik, memupuk dan mengalak pelajar-pelajar sekolah menengah untuk membaca, menyelidik dan menulis mengenai isu-isu semasa dan meningkatkan tahap pemahaman tentang rasuah dikalangan pelajar.

2.3 Untuk mendidik dan mempertingkatkan pengetahuan pelajar mengenai peranan, dasar, strategi, program-program yang dijalankan oleh Kerajaan dalam usaha mengurangkan gejala jenayah rasuah.

2.4 Memperkenalkan peranan Badan Pencegah Rasuah ( BPR ) kepada pelajar-pelajar sekolah menengah seterusnya masyarakat umum.

2.5 Menjalinkan hubungan dan kerjasama berterusan di antara Badan Pencegah Rasuah Malaysia (BPR) dan Kementerian Pelajaran Malaysia.

2.6 Untuk meningkatkan pengetahuan anti-rasuah di kalangan pelajar-pelajar sekolah menengah yang akan menjadi peneraju utama pentadbiran negara pada masa hadapan.

2.7 Untuk menanam semangat cintakan negara melalui rasa tanggungjawab dan kehendak pemimpin untuk membenci rasuah.

2.8 Untuk mencungkil keupayaan berfikir secara kritis dan analitis serta kebijaksanaan mempersembahkan maklumat tersebut dalam bentuk yang mudah dan menarik.


3. KUMPULAN SASARAN

3.1 Peraduan Mengarang Esei Sekolah-Sekolah Menengah ini terbuka kepada semua pelajar sekolah menengah ( Kerajaan dan bantuan kerajaan ).

4. KATEGORI PENYERTAAN

4.1 Peraduan ini dibahagikan kepada tiga kategori iaitu :-
4.1.1 Kategori A dibuka kepada pelajar Sekolah Menengah - Tingkatan 1 3.
4.1.2 Kategori B dibuka kepada pelajar Sekolah Menengah - Tingkatan 4 5.
4.1.3 Kategori C dibuka kepada pelajar Sekolah Menengah - Tingkatan 6 rendah dan 6 atas.
5. TAJUK ESEI

5.1 Tajuk-tajuk esei yang dicadangkan untuk peraduan adalah bersesuaian dengan tema umum Peraduan Mengarang Esei Pencegahan Rasuah iaitu Pencegahan Jenayah Rasuah. Tajuk khusus bagi setiap kategori telah dipersetujui oleh pihak pengurusan tertinggi BPR seperti berikut ;

5.1.1 Kategori A - Sekolah Menengah (Tingkatan 1 3) (500 750 patah perkataan)

Tajuk: Bersama Kita Hapuskan Rasuah Bincangkan.










5.1.2 Kategori B- Sekolah Menengah (Tingkatan 4 5) (750 1000 patah perkataan)

Tajuk: Pencegahan Rasuah Adalah Komitmen Bersama Bincangkan.


5.1.3 Kategori C Sekolah Menengah (Tingkatan 6 rendah dan 6 atas ) (1000-1500 patah perkataan)

Tajuk: Rasuah Boleh Meruntuhkan Tamadun dan Pembangunan Negara Bincangkan.


6. KRITERIA PENGHAKIMAN


6.1 Penghakiman akan dijalankan oleh sebuah panel yang dianggotai oleh panel daripada terdiri daripada Kementerian Pelajaran Malaysia dan Badan Pencegah Rasuah. Penghakiman permarkahan tertumpu kepada isi, gaya dan bahasa dalam persembahan hujah-hujah berkaitan tajuk esei yang diberikan.

6.2 Pertandingan esei diadakan bertujuan untuk menggalakkan penulisan yang baik serta pemikiran kritikal dan kefahaman tentang gejala jenayah rasuah. Kualiti penulisan akan mempengaruhi jumlah markah. Perkara berikut akan diambilkira:
6.2.1 Struktur esei yang jelas dengan pengenalan, isi, kesimpulan dan bibliografi.
6.2.2 Esei yang tertib dari segi susunan ayat, aspek tatabahasa, ejaan dan tanda bacaan.
6.2.3 Idea diutarakan dengan yakin dan logik.

7. HADIAH
Hadiah untuk setiap kategori adalah seperti jadual dibawah
PEMENANG BENTUK HADIAH
KATEGORI A ( Tingkatan 1 3 ) KATEGORI B ( Tingkatan 4 5 ) KATEGORI C ( Tingkatan 6 rendah dan 6 atas )
PERTAMA Wang tunai RM 400.00, 1 set komputer Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang;1 set komputer untuk Sekolah Wang Tunai RM 500.00, 1 set komputer Piala iringan, dan serta sijil pencapaian untuk pemenang; 1 set komputer untuk sekolah Wang Tunai RM 600.00, 1 set komputer Piala iringan, dan sijil pencapaian untuk pemenang; 1 set komputer untuk sekolah
KEDUA Wang Tunai RM 300.00, 1 set komputer Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang Wang tunai RM 400.00, 1 set komputer Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang Wang tunai RM 500.00, 1 set komputer, Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang
KETIGA Wang tunai RM 260.00, 1 set komputer, Piala iringan, dan sijil pencapaianUntuk pemenang Wang tunai RM 360.00, 1 set komputer, Piala iringan, dan sijil pencapaian untuk pemenang Wang tunai RM 470.00, 1 set komputer, Piala iringan, dan sijil pencapaian untuk pemenang
7 x HADIAH SAGUHATI Wang Tunai RM 150.00, piala iringan dan sijil penyertaan. Wang Tunai RM 180.00, piala iringan dan sijil penyertaan. Wang Tunai RM 200.00, piala iringan dan sijil penyertaan.



8. HASIL PERADUAN
8.1 Hasil karya terutama karya pemenang akan menjadi hak milik penganjur dan pihak penganjur berhak untuk mengubahsuai, meminda serta menerbitkan dalam buletin BPR atau akhbar.
9. SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN

9.1 Pertandingan ini terbuka kepada semua pelajar-pelajar sekolah menengah yang berdaftar dengan Kementerian Pelajaran Malaysia.

9.2 Setiap peserta hanya layak untuk menyerahkan SATU esei SAHAJA.

9.3 Peserta HANYA boleh menghantar penyertaan secara individu, walau bagaimanapun penyelidikan dan perlaksanaan kerja penulisan esei bolehlah dilakukan secara berkumpulan.

9.4 Tuliskan nama peserta, nombor kad pengenalan, nama dan alamat sekolah di dalam borang penyertaan pertandingan sahaja. Setiap penyertaan mestilah disertakan dengan cop pengesahan dari sekolah masing-masing.

9.5 Nama peserta dan nama sekolah tidak boleh dimasukkan di dalam mana-mana halaman esei.

9.6 Peserta hendaklah menulis jenis kategori ( A / B / C ) pada sudut sebelah kiri sampul surat semasa mengirimkan peryertaan.

9.7 Esei hendaklah dihantar melalui pos dan pihak penganjur tidak bertanggugjawab jika esei yang dihantar rosak atau hilang semasa dalam pengiriman/pos.

9.8 Plagiat iaitu meniru kenyataan atau idea orang lain adalah dilarang sama sekali, Jika didapati juga, maka penyertaan akan dibatalkan serta-merta.

9.9 Semua esei mestilah ditulis dalam Bahasa Melayu (tidak ada kategori yang berasingan) dan mematuhi jumlah perkataan yang dibenarkan.

9.10 Setiap esei mestilah ditaip, berselang dua baris di atas kertas putih bersaiz A4, guna font 12 ( ARIAL, TIMES NEW ROMAN ). Setiap muka surat perlu diletakkan nombor.

9.11 Setiap hasil kerja yang pernah diterbitkan di dalam suratkhabar, majalah atau lain-lain penerbitan tidak boleh digunakan untuk penyertaan.

9.12 Setiap penyertaan tidak akan dikembalikan .

9.13 Setiap Esei yang dihantar akan menjadi hak mutlak penganjur (BPR). Penganjur berhak untuk meminda atau menyiarkan mana-mana esei atau bahagian esei peserta.


9.14 Esei-esei yang dihantar hendaklah mematuhi syarat-syarat berikut:
9.14.1 Menepati tajuk yang ditetapkan.
9.14.2 Mempunyai nota rujukan atau biblografi.
9.14.3 Tidak hanya menggunakan sumber dari Internet sahaja.
9.14.4 Tidak asli/Plagiat iaitu meniru atau mencuri idea orang lain.
9.14.5 Dilarang menyentuh hal-hal yang sensitif seperti mengenai bangsa, agama, mahupun politik.
9.14.6 Latar belakang esei hendaklah mempunyai aspek-aspek masyarakat Malaysia dan memfokuskan pencegahan jenayah rasuah tersebut.
9.14.7 Borang penyertaan hendaklah dilengkap.
9.14.8 Dihantar pada atau sebelum tarikh tutup iaitu 15 September 2008.

10. TARIKH TUTUP PENYERTAAN

Semua peryertaan hendaklah sampai pada atau sebelum 15 September 2008.

KEPADA :

URUS SETIA PERTANDINGAN ESEI 2008
BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA
BAHAGIAN PENMAS, BLOK D6, KOMPLEK D,
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTAN,
PETI SURAT 6000,
62007 PUTRAJAYA,
( U. P : PENGARAH PENDIDIKAN MASYARAKAT )

Sila hubungi kami sekiranya terdapat sebarang pertanyaan:
TEL : 03-88867369/019-8405456 ( PS. MOHAN M.L ) / (PN. NORA/CIK NANA ) 03-88867358/7357


PERADUAN MENGARANG ESEI PENCEGAHAN RASUAH
SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH MALAYSIA
ANJURAN BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA (BPR)
DENGAN KERJASAMA
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA (KPM)




Kepada,
URUS SETIA PERTANDINGAN ESEI 2008
BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA
BAHAGIAN PENMAS, BLOK D6, KOMPLEKS D,
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN,
PETI SURAT 6000,
62007 PUTRAJAYA ( U.P : PENGARAH PENDIDIKAN MASYARAKAT )


Nama Penuh : Tarikh Lahir :
No. KP/Sijil Lahir : Tingkatan/Tahun :
Alamat Rumah : No.Tel (Rumah) :
Alamat Sekolah : No. Tel (Sekolah) :
Tajuk Esei :


Dengan ini saya mengesahkan bahawa esei yang dilampirkan asli dan saya bersetuju dengan semua syarat pertandingan ini. Perakuan Pengetua/Guru Besar,
Tandatangan
Tandatangan Tarikh: T arikh: Cop Sekolah

UNTUK KEGUNAAN URUSETIA
PANEL I : PANEL II :
SILA KEPILKAN BORANG PENYERTAAN INI PADA SETIAP ESEI YANG DIHANTAR.
TARIKH TUTUP : 15 SEPTEMBER, 2008

#2 sha

sha

    Fellowship Comper

  • Moderators
  • 8,694 posts

Posted 15 July 2008 - 01:50 PM

hahahaha.. what a joke!
Cheers!
Sha a.k.a Chopperman
"Help Chopperman Saves The Comping World!"

~My Favorite Words of Wisdom~
The first rule to be respected is to respect other people first.
- Life isn't about how to survive the storm, but how to dance in the rain. - There are 2 things in life that you will never get. Nothing & Everything. So quit complaining and don't be so greedy. - The happiest people don't necessarily have the best of everything; they just make the best of everything they have. - Dreams will come true for you as long as you persevere. While it would be nice if fate did all the work, the reality is that any worthy goals take time and effort before the rewards reveal themselves.

#3 paradigma

paradigma

    TBadly

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,515 posts

Posted 15 July 2008 - 02:47 PM

Gonna do an essay for one of my tuition students, who knows we can get some inducement minus the graft!!!
TBadly

#4 aiden

aiden

    Expert Comper

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,255 posts

Posted 15 July 2008 - 05:15 PM

dont bother joining la. u wanna teach the crooks how to be smart? aca is a joke. the police also a joke.

i think thieves hv more honor. at least they r out to rob u from the word GO.
Winnings worth RMxxxxxx thus far and counting...................

#5 MrSlogan

MrSlogan

    Intermediate Comper

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 619 posts

Posted 16 July 2008 - 09:32 PM

add in the essay to safeguard cashiers too, :lol: :mrgreen:




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users