Jump to content

Welcome to our forums!

Sign In or Register to gain full access to our forums. By registering with us, you'll be able to check out the latest prizes & competition, discuss, share and private message with other members of our community.

Toggle shoutbox Comper's Chit-Chat

To avoid any spamming, we have decided to remove some categories that is no longer being used. Hopefully this would make it easier for compers to focus on the contest info and improve the site loading time.
@  hyker2holy : (02 September 2015 - 12:28 PM) hello
@  minibot : (01 September 2015 - 09:03 AM) 1 of the otai comper won bmw from permanis label mania... congrats! even though i didn't join the contest somehow i'am happi.. no.. not my proxy.
@  minibot : (31 August 2015 - 03:01 AM) wow!! congrats @arandelle.
@  arandelle : (31 August 2015 - 01:38 AM) Selamat hari kemerdekaan. Dapat panggilan untuk hadir ke penyampaian hadiah Domino's Permanis Label Mania. Hadiah belum tahu lagi. Alhamdulillah.
@  Contest : (30 August 2015 - 04:44 PM) me high5 contest, fn ceria raya also no win..
@  minibot : (30 August 2015 - 09:51 AM) at least for ikan bilis like me.
@  minibot : (30 August 2015 - 09:50 AM) nowadays comping is getting tougher.
@  minibot : (30 August 2015 - 09:46 AM) for those who wonder who win house for f&n ceria raya.. check this out http://kitepunye.com...aya-bersama-fn/
@  minibot : (30 August 2015 - 09:45 AM) me SLNW.. f&n ceria raya -> no win. meriah raya nestle -> no win. maggi raya contest -> also no win.. emmmm...
@  minibot : (30 August 2015 - 09:43 AM) morning guys..
@  Contest : (29 August 2015 - 07:22 PM) https://www.facebook...2264223/?type=1
@  mabeal : (27 August 2015 - 11:59 PM) https://www.facebook...?type=1
@  mabeal : (27 August 2015 - 11:56 PM) http://www.indocafe....my/contest2015/
@  mabeal : (27 August 2015 - 10:57 PM) http://bit.ly/1NWJNmI
@  Contest : (25 August 2015 - 07:38 PM) saya tak menang pun baucer the store..huhu (sebab tak hantar..haha)
@  Iswara96 : (25 August 2015 - 03:47 AM) Alhamdulillah menang Hadiah Istimewa berupa baucer The Store RM150 utk peraduan Permanis Label Mania@The Store. Melepas jd jutawan. Huhuhuhu.
@  Ryanx : (24 August 2015 - 11:00 PM) http://www.tourradar...rience Facebook
@  Contest : (22 August 2015 - 03:26 PM) https://www.facebook...?type=1
@  Contest : (08 August 2015 - 05:09 PM) keputusan peraduan boleh tengok kat sini http://www.emenang.c...contest-result/
@  AFAH4185 : (07 August 2015 - 11:57 PM) SELAMAT HARI RAYA SUME. SEMOGA SEGALA USAHA KITA DALAM ARENA PERADUAN NI AKAN MEMBUAHKAN HASIL.....
@  AFAH4185 : (07 August 2015 - 11:56 PM) harap sesapa yg jumpa sebarang keputusan peraduan bleh la postkan kat sini ye. dpt gak sy dan org lain dpt maklumat. sekian
@  AFAH4185 : (07 August 2015 - 11:54 PM) bleh x sesape yg ada link utk pemenang peraduan aiskrim wall's tu ari. nak gak tau sape pemenang bmw tu....
@  AFAH4185 : (07 August 2015 - 11:53 PM) dlm pemerhatian aku, keta axia ni kira top la sebab djadikan hadiah utama bagi peraduan2. Mungkin faktor pemilihan adalah dari segi harga dan kemampuan ssebuah sykt tersebut. Apapun sbg kaki peraduan kita akan tetap terus bjuang.....
@  Iswara96 : (07 August 2015 - 12:03 AM) Yeo's Malaysia menganjurkan Peraduan I Love Malaysia.Penyertaan peraduan adalah melalui applikasi Wechat. Hadiah Utama Percutian 3H2M ke Pulau Pangkor + Tunai (2pax) utk 10 pemenang. http://www.yeos.com.my
@  Iswara96 : (06 August 2015 - 11:37 PM) Air mineral Cactus menganjurkan Peraduan Jom Makan, Minum & Menang. hadiah Utama berupa peralatan dapur & elektrik bernilai RM10k. Layari facebook dia - Cactus Water
@  AFAH4185 : (06 August 2015 - 01:11 AM) HADIAH HARIAN F&N = http://www.fnbm.com.my/file/Week 6 - low res.jpg
@  jiahai75 : (03 August 2015 - 01:04 AM) Takpe, yang penting tengok senarai Hadiah Utama
@  Iswara96 : (02 August 2015 - 04:08 PM) Nama pemenang hadiah harian dah kuar Peraduan Ceria Raya bersama F&N.  :thumbsd:  :thumbsd:  :thumbsd:
@  AFAH4185 : (27 July 2015 - 10:58 PM) sy pun dh antar tadi. tapi x tau la. bukti pembelian pun x byk. nasib2
@  Contest : (27 July 2015 - 12:53 PM) tadi baru hntar borang peraduan ceria raya f&n.. harap2 menang lah hadiah harian ..hehe
@  Iswara96 : (24 July 2015 - 03:34 AM) Ada sape2 yg dah dapat panggilan telefon dr Permanis @ Maggi?
@  AzizMostafa : (23 July 2015 - 09:20 AM) Menang Kerja! http://vectorise.net...ms/threads/9030
Menang Alat! http://vectorise.net...ms/threads/9009
@  Contest : (22 July 2015 - 05:12 AM) play and stand  chance to win tuna http://www.ayambrand...-tuna-game.html
@  AzizMostafa : (21 July 2015 - 10:21 AM) Farihah Nazri!  http://crea-sunny.deviantart.com/ Please post your Jawi handwriting here! http://www.emenang.c...enang-fon-jawi/
@  AzizMostafa : (21 July 2015 - 09:58 AM) Salam @ Selamat Hari Raya! Menang Fon Jawi http://www.emenang.c...enang-fon-jawi/ Selamat Maju Jaya
http://crea-sunny.deviantart.com/
@  AzizMostafa : (21 July 2015 - 09:57 AM) Salam @ Selamat Hari Raya! Menang Fon Jawi http://www.emenang.c...enang-fon-jawi/ Selamat Maju Jaya
http://crea-

sunny.deviantart.com/
@  Iswara96 : (21 July 2015 - 04:29 AM) Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir batin pd sume warga Forum.
@  AzizMostafa : (16 July 2015 - 03:19 PM) Tulis Selamat Hari Raya & Menang! http://www.emenang.c...enang-fon-jawi/
Selamat Maju Jaya
@  Contest : (14 July 2015 - 10:50 PM) https://www.facebook...2890236/?type=1
@  AzizMostafa : (12 July 2015 - 11:24 AM) Menang unik @ dinamik Fon! http://www.emenang.c...enang-fon-jawi/ Selamat Maju Jaya
@  AzizMostafa : (10 July 2015 - 12:40 PM) سلامت هاري راي عيد الفطري
http://www.gulfup.com/?PMz0MB
@  faizallhassan : (04 July 2015 - 04:06 PM) There is one contest from Ferrero Rocher closing date 27 July. But the T&C in the contest form didn't mention about method of winners selection. I also tried hardly to find the official website of the contest but couldn't find any. Anyone?
@  Contest : (26 June 2015 - 10:12 PM) redbull orang kaya je leh join contest tu.. huhuh
@  Contest : (26 June 2015 - 10:11 PM) *rasanya
@  Contest : (26 June 2015 - 10:11 PM) peraduan ribena tu ranya lagi 2 bulan kut baru umum pemenang
@  Iswara96 : (23 June 2015 - 08:40 PM) http://www.redbull.com.my
@  Iswara96 : (23 June 2015 - 08:39 PM) http://www.red bull.com.my
@  Iswara96 : (23 June 2015 - 08:38 PM) Pemenang dipilih melalui belian tertinggi. http://WWW.red bull.com.my
@  Iswara96 : (23 June 2015 - 08:36 PM) Hadiah utama melancung ke Korea Vila menyertai Peraduan Daya Kekuatan Ramadhan anjuran Red Bull. Pemenang dip I
@  magna_imperial : (23 June 2015 - 11:59 AM) Get free RM25 worth of credit! https://secure.easyp...LDWIB22GcukekI=
@  magna_imperial : (23 June 2015 - 11:58 AM) Get free RM2j worth of credit! https://secure.easyp...LDWIB22GcukekI=
@  magna_imperial : (23 June 2015 - 11:54 AM) Get free Ucard or Bcard points! http://umobile.woop.my/?friend=179823
@  Iswara96 : (23 June 2015 - 12:43 AM) Info lanjut ada kat facebook dia... High 5 bread.
@  Iswara96 : (23 June 2015 - 12:02 AM) Jom sertai Peraduan Taste.Savour.Love & Win anjuran roti High 5. Peraduan berakhir 3 Ogos. Hadiah utama RM5000.00 utk 2 peserta.
@  Iswara96 : (22 June 2015 - 11:59 PM) Terlepas Peraduan Ribena. X perasan borang. Tamat peraduan baru perasan borang. Huhuhu
@  nurislah1983 : (19 June 2015 - 10:58 PM) Peraduan ribena serlahkan impianmu tu apa citer ekk? Bila dyeorg nk umumkan keputusannya..
@  Iswara96 : (19 June 2015 - 05:13 AM) Selamat menjalani ibadat puasa kpd sume muslimin n muslimat warga eMenang comm. Forum.
@  AzizMostafa : (18 June 2015 - 12:37 PM) سلام رمضان
يڠ مان ساتو توليسن منچرمينکن ايدينتيتي ملايو؟
Which script reflects Malay identity?
@  AzizMostafa : (18 June 2015 - 11:48 AM) Salam Ramazan! Which Typeface has Malay Identity? http://typophile.com/files/PBMJ.pdf
@  Iswara96 : (15 June 2015 - 05:28 AM) Jom sertai Peraduan Ceria Raya Bersama F&N. Hadiah utama  sebuah rumah bernilai RM1 juta. http://www.fnbm.com.my
@  matperaduan : (13 June 2015 - 06:19 PM) Menang smartphone Huawei P8 bernilai RM1800. Tak perlu pembelian. Cuma daftar melalui akaun FB: http://bit.ly/menangP8
@  AzizMostafa : (12 June 2015 - 01:25 PM) Win 1500 http://www.emenang.c...-jawi-win-1500/
@  Iswara96 : (10 June 2015 - 04:07 AM) Dah rasanya.
@  AFAH4185 : (09 June 2015 - 08:56 PM) ada x result aiskrim magnum tu ari
@  Iswara96 : (05 June 2015 - 06:04 AM) Sertai Peraduan Sambutan Aidilfitri bersam Unilever Bonanza. http://www.unilever.com.my
@  Iswara96 : (02 June 2015 - 04:59 AM) Sertai Peraduan Meriahkan Raya Bersama Nestle. http://www.nestle.com.my
@  Iswara96 : (02 June 2015 - 04:52 AM) Sertai Peraduan Jom Menang & Beramal bersama Maggi. http://www.maggi.com.my
@  Nadim : (26 May 2015 - 04:45 PM) hadiah RM5,000 to be won. Visit https://www.facebook...wAntabax?ref=hl untk maklumat lanjut.. :)
@  Nadim : (26 May 2015 - 04:44 PM) Hi everyone, i am organizing a competition.
@  Contest : (21 May 2015 - 09:56 PM) tomorow want submit lagi, ribena contest..
@  Contest : (19 May 2015 - 11:04 PM) already join ribena contest, hope win habib jewel vaucerr.. :bbq:
@  magna_imperial : (08 May 2015 - 11:05 AM) Earn Bcard or Ucard point by joining this! http://umobile.woop.my/?friend=179823
@  arandelle : (28 April 2015 - 06:44 AM) Be the last person to clicking to win Air Asia 42000 Big Points http://goo.gl/oWYBEl
@  mabeal : (23 April 2015 - 12:02 AM) http://www.airasia.c...ay-contest.page
@  magna_imperial : (20 April 2015 - 04:22 PM) Get RM25 credit for free when you sign-up for free! http://goo.gl/rtX27j
@  matperaduan : (20 April 2015 - 09:19 AM) Menangi handset Oppo N3. Tak perlu beli, tulis slogan atau berselfie: http://bit.ly/oppo-n3
@  magna_imperial : (18 April 2015 - 11:40 AM) Earn extra money by just sharing! http://bit.ly/1wayqws
@  magna_imperial : (18 April 2015 - 11:40 AM) Earn extra money by just sharing! http:bit.ly/1wayqws
@  Contest : (18 April 2015 - 03:24 AM) Tawaran beri kucing secara percuma di peraduan Facebook dikecam http://berita.mediac...ng/1622040.html
@  mabeal : (17 April 2015 - 04:54 PM) http://bit.ly/1Dcw5EV
@  matperaduan : (10 April 2015 - 10:58 PM) Menangi Apple iMac 27inci dgn retina display bernilai RM8500. Tiada pembelian. Tak perlu selfie atau slogan http://bit.ly/winimac
@  mabeal : (08 April 2015 - 02:55 PM) NIVEA contest winners list https://www.facebook...557031657766678
@  mabeal : (07 April 2015 - 06:44 PM) https://www.facebook...?type=1
@  mabeal : (07 April 2015 - 04:28 PM) https://www.facebook...?type=1
@  mabeal : (07 April 2015 - 04:27 PM) https://www.facebook...?type=1
@  mabeal : (07 April 2015 - 04:02 PM) https://www.facebook...?type=1
@  mabeal : (07 April 2015 - 03:53 PM) https://www.facebook...?type=1
@  matperaduan : (06 April 2015 - 05:32 PM) Win RedMi2 and power banks. Free to enter. No selfie or slogan needed. http://www.emenang.c...nd-win-contest/
@  Contest : (02 April 2015 - 10:43 PM) https://www.facebook...4313719/?type=1
@  Contest : (02 April 2015 - 10:32 PM) https://www.facebook...7260621/?type=1
@  Contest : (02 April 2015 - 10:29 PM) https://www.facebook...1845341/?type=1
@  Contest : (02 April 2015 - 10:29 PM) https://www.facebook...921141894576233
@  mabeal : (02 April 2015 - 03:10 PM) https://www.facebook...?type=1
@  mabeal : (02 April 2015 - 01:32 PM) http://www.whohaa.co...?referral=60994
@  mabeal : (01 April 2015 - 05:18 PM) https://www.facebook...?type=1
@  mabeal : (01 April 2015 - 05:14 PM) https://www.facebook...?type=1
@  Contest : (01 April 2015 - 02:56 PM) https://www.facebook...5542906/?type=1
@  Contest : (01 April 2015 - 01:57 AM) https://www.facebook...5846841/?type=1
@  Contest : (01 April 2015 - 01:47 AM) http://ww2.nestle.com.my/drumsticks/
@  Contest : (01 April 2015 - 01:35 AM) https://www.facebook...0047164/?type=1

Photo
- - - - -

[ESSAY] Peraduan Mengarang Esei Pencegahan Rasuah Tahun 2008


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 longlivemusic

longlivemusic

    Fellowship Comper

  • Exclusive Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 7,139 posts

Posted 15 July 2008 - 01:42 PM

[attachment=0]1.JPG[/attachment]

TITLE: [ESSAY] Peraduan Mengarang Esei Pencegahan Rasuah Tahun 2008
PRIZE:
Posted Image
DEADLINE: 15 September 2008
WEBSITE/URL: http://www.bpr.gov.m...UANESEI2008.doc

DESCRIPTION:
PERADUAN MENGARANG
ESEI PENCEGAHAN RASUAH
OLEH
BADAN PENCEGAH RASUAH ( BPR ) MALAYSIA
BAGI SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH MALAYSIA
TAHUN 2008

ANJURAN BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA DENGAN KERJASAMA
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

1. Latar Belakang

1.1 Peraduan mengarang Esei Pencegahan Rasuah sekolah-sekolah merupakan salah satu aktiviti tahunan Badan Pencegah Rasuah Malaysia dalam usaha memupuk nilai-nilai membenci rasuah dan sebagai sebahagian daripada program titipan elemen anti-rasuah sektor pelajar bagi tahun 2008. Badan Pencegah Rasuah mempelawa pelajar-pelajar dari peringkat sekolah menengah dari seluruh negara untuk mengenali dan menghasilkan buah fikiran tentang bahayanya jenayah rasuah yang bertemakan Pencegahan Jenayah Rasuah.

1.2 Peraduan mengarang esei sekolah-sekolah ini adalah kali pertama dianjurkan oleh BPR sempena sambutan ulang tahun BPR ke 41. Esei pencegahan rasuah ini akan dianjurkan oleh BPR dengan kerjasama Kementerian Pelajaran Malaysia (Bahagian Sekolah). Bagi menganjurkan peraduan ini BPR akan membiayai segala perbelanjaan dan juga hadiah.

2. OBJEKTIF PERADUAN

2.1 Mempertingkatkan kesedaran pelajar sekolah menengah mengenai bahayanya rasuah dan menggalakkan penyertaan dan sumbangan mereka dalam usaha pencegahan rasuah, salah gunakuasa dan penyelewengan.




2.2 Mendidik, memupuk dan mengalak pelajar-pelajar sekolah menengah untuk membaca, menyelidik dan menulis mengenai isu-isu semasa dan meningkatkan tahap pemahaman tentang rasuah dikalangan pelajar.

2.3 Untuk mendidik dan mempertingkatkan pengetahuan pelajar mengenai peranan, dasar, strategi, program-program yang dijalankan oleh Kerajaan dalam usaha mengurangkan gejala jenayah rasuah.

2.4 Memperkenalkan peranan Badan Pencegah Rasuah ( BPR ) kepada pelajar-pelajar sekolah menengah seterusnya masyarakat umum.

2.5 Menjalinkan hubungan dan kerjasama berterusan di antara Badan Pencegah Rasuah Malaysia (BPR) dan Kementerian Pelajaran Malaysia.

2.6 Untuk meningkatkan pengetahuan anti-rasuah di kalangan pelajar-pelajar sekolah menengah yang akan menjadi peneraju utama pentadbiran negara pada masa hadapan.

2.7 Untuk menanam semangat cintakan negara melalui rasa tanggungjawab dan kehendak pemimpin untuk membenci rasuah.

2.8 Untuk mencungkil keupayaan berfikir secara kritis dan analitis serta kebijaksanaan mempersembahkan maklumat tersebut dalam bentuk yang mudah dan menarik.


3. KUMPULAN SASARAN

3.1 Peraduan Mengarang Esei Sekolah-Sekolah Menengah ini terbuka kepada semua pelajar sekolah menengah ( Kerajaan dan bantuan kerajaan ).

4. KATEGORI PENYERTAAN

4.1 Peraduan ini dibahagikan kepada tiga kategori iaitu :-
4.1.1 Kategori A dibuka kepada pelajar Sekolah Menengah - Tingkatan 1 3.
4.1.2 Kategori B dibuka kepada pelajar Sekolah Menengah - Tingkatan 4 5.
4.1.3 Kategori C dibuka kepada pelajar Sekolah Menengah - Tingkatan 6 rendah dan 6 atas.
5. TAJUK ESEI

5.1 Tajuk-tajuk esei yang dicadangkan untuk peraduan adalah bersesuaian dengan tema umum Peraduan Mengarang Esei Pencegahan Rasuah iaitu Pencegahan Jenayah Rasuah. Tajuk khusus bagi setiap kategori telah dipersetujui oleh pihak pengurusan tertinggi BPR seperti berikut ;

5.1.1 Kategori A - Sekolah Menengah (Tingkatan 1 3) (500 750 patah perkataan)

Tajuk: Bersama Kita Hapuskan Rasuah Bincangkan.










5.1.2 Kategori B- Sekolah Menengah (Tingkatan 4 5) (750 1000 patah perkataan)

Tajuk: Pencegahan Rasuah Adalah Komitmen Bersama Bincangkan.


5.1.3 Kategori C Sekolah Menengah (Tingkatan 6 rendah dan 6 atas ) (1000-1500 patah perkataan)

Tajuk: Rasuah Boleh Meruntuhkan Tamadun dan Pembangunan Negara Bincangkan.


6. KRITERIA PENGHAKIMAN


6.1 Penghakiman akan dijalankan oleh sebuah panel yang dianggotai oleh panel daripada terdiri daripada Kementerian Pelajaran Malaysia dan Badan Pencegah Rasuah. Penghakiman permarkahan tertumpu kepada isi, gaya dan bahasa dalam persembahan hujah-hujah berkaitan tajuk esei yang diberikan.

6.2 Pertandingan esei diadakan bertujuan untuk menggalakkan penulisan yang baik serta pemikiran kritikal dan kefahaman tentang gejala jenayah rasuah. Kualiti penulisan akan mempengaruhi jumlah markah. Perkara berikut akan diambilkira:
6.2.1 Struktur esei yang jelas dengan pengenalan, isi, kesimpulan dan bibliografi.
6.2.2 Esei yang tertib dari segi susunan ayat, aspek tatabahasa, ejaan dan tanda bacaan.
6.2.3 Idea diutarakan dengan yakin dan logik.

7. HADIAH
Hadiah untuk setiap kategori adalah seperti jadual dibawah
PEMENANG BENTUK HADIAH
KATEGORI A ( Tingkatan 1 3 ) KATEGORI B ( Tingkatan 4 5 ) KATEGORI C ( Tingkatan 6 rendah dan 6 atas )
PERTAMA Wang tunai RM 400.00, 1 set komputer Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang;1 set komputer untuk Sekolah Wang Tunai RM 500.00, 1 set komputer Piala iringan, dan serta sijil pencapaian untuk pemenang; 1 set komputer untuk sekolah Wang Tunai RM 600.00, 1 set komputer Piala iringan, dan sijil pencapaian untuk pemenang; 1 set komputer untuk sekolah
KEDUA Wang Tunai RM 300.00, 1 set komputer Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang Wang tunai RM 400.00, 1 set komputer Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang Wang tunai RM 500.00, 1 set komputer, Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang
KETIGA Wang tunai RM 260.00, 1 set komputer, Piala iringan, dan sijil pencapaianUntuk pemenang Wang tunai RM 360.00, 1 set komputer, Piala iringan, dan sijil pencapaian untuk pemenang Wang tunai RM 470.00, 1 set komputer, Piala iringan, dan sijil pencapaian untuk pemenang
7 x HADIAH SAGUHATI Wang Tunai RM 150.00, piala iringan dan sijil penyertaan. Wang Tunai RM 180.00, piala iringan dan sijil penyertaan. Wang Tunai RM 200.00, piala iringan dan sijil penyertaan.



8. HASIL PERADUAN
8.1 Hasil karya terutama karya pemenang akan menjadi hak milik penganjur dan pihak penganjur berhak untuk mengubahsuai, meminda serta menerbitkan dalam buletin BPR atau akhbar.
9. SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN

9.1 Pertandingan ini terbuka kepada semua pelajar-pelajar sekolah menengah yang berdaftar dengan Kementerian Pelajaran Malaysia.

9.2 Setiap peserta hanya layak untuk menyerahkan SATU esei SAHAJA.

9.3 Peserta HANYA boleh menghantar penyertaan secara individu, walau bagaimanapun penyelidikan dan perlaksanaan kerja penulisan esei bolehlah dilakukan secara berkumpulan.

9.4 Tuliskan nama peserta, nombor kad pengenalan, nama dan alamat sekolah di dalam borang penyertaan pertandingan sahaja. Setiap penyertaan mestilah disertakan dengan cop pengesahan dari sekolah masing-masing.

9.5 Nama peserta dan nama sekolah tidak boleh dimasukkan di dalam mana-mana halaman esei.

9.6 Peserta hendaklah menulis jenis kategori ( A / B / C ) pada sudut sebelah kiri sampul surat semasa mengirimkan peryertaan.

9.7 Esei hendaklah dihantar melalui pos dan pihak penganjur tidak bertanggugjawab jika esei yang dihantar rosak atau hilang semasa dalam pengiriman/pos.

9.8 Plagiat iaitu meniru kenyataan atau idea orang lain adalah dilarang sama sekali, Jika didapati juga, maka penyertaan akan dibatalkan serta-merta.

9.9 Semua esei mestilah ditulis dalam Bahasa Melayu (tidak ada kategori yang berasingan) dan mematuhi jumlah perkataan yang dibenarkan.

9.10 Setiap esei mestilah ditaip, berselang dua baris di atas kertas putih bersaiz A4, guna font 12 ( ARIAL, TIMES NEW ROMAN ). Setiap muka surat perlu diletakkan nombor.

9.11 Setiap hasil kerja yang pernah diterbitkan di dalam suratkhabar, majalah atau lain-lain penerbitan tidak boleh digunakan untuk penyertaan.

9.12 Setiap penyertaan tidak akan dikembalikan .

9.13 Setiap Esei yang dihantar akan menjadi hak mutlak penganjur (BPR). Penganjur berhak untuk meminda atau menyiarkan mana-mana esei atau bahagian esei peserta.


9.14 Esei-esei yang dihantar hendaklah mematuhi syarat-syarat berikut:
9.14.1 Menepati tajuk yang ditetapkan.
9.14.2 Mempunyai nota rujukan atau biblografi.
9.14.3 Tidak hanya menggunakan sumber dari Internet sahaja.
9.14.4 Tidak asli/Plagiat iaitu meniru atau mencuri idea orang lain.
9.14.5 Dilarang menyentuh hal-hal yang sensitif seperti mengenai bangsa, agama, mahupun politik.
9.14.6 Latar belakang esei hendaklah mempunyai aspek-aspek masyarakat Malaysia dan memfokuskan pencegahan jenayah rasuah tersebut.
9.14.7 Borang penyertaan hendaklah dilengkap.
9.14.8 Dihantar pada atau sebelum tarikh tutup iaitu 15 September 2008.

10. TARIKH TUTUP PENYERTAAN

Semua peryertaan hendaklah sampai pada atau sebelum 15 September 2008.

KEPADA :

URUS SETIA PERTANDINGAN ESEI 2008
BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA
BAHAGIAN PENMAS, BLOK D6, KOMPLEK D,
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTAN,
PETI SURAT 6000,
62007 PUTRAJAYA,
( U. P : PENGARAH PENDIDIKAN MASYARAKAT )

Sila hubungi kami sekiranya terdapat sebarang pertanyaan:
TEL : 03-88867369/019-8405456 ( PS. MOHAN M.L ) / (PN. NORA/CIK NANA ) 03-88867358/7357


PERADUAN MENGARANG ESEI PENCEGAHAN RASUAH
SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH MALAYSIA
ANJURAN BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA (BPR)
DENGAN KERJASAMA
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA (KPM)




Kepada,
URUS SETIA PERTANDINGAN ESEI 2008
BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA
BAHAGIAN PENMAS, BLOK D6, KOMPLEKS D,
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN,
PETI SURAT 6000,
62007 PUTRAJAYA ( U.P : PENGARAH PENDIDIKAN MASYARAKAT )


Nama Penuh : Tarikh Lahir :
No. KP/Sijil Lahir : Tingkatan/Tahun :
Alamat Rumah : No.Tel (Rumah) :
Alamat Sekolah : No. Tel (Sekolah) :
Tajuk Esei :


Dengan ini saya mengesahkan bahawa esei yang dilampirkan asli dan saya bersetuju dengan semua syarat pertandingan ini. Perakuan Pengetua/Guru Besar,
Tandatangan
Tandatangan Tarikh: T arikh: Cop Sekolah

UNTUK KEGUNAAN URUSETIA
PANEL I : PANEL II :
SILA KEPILKAN BORANG PENYERTAAN INI PADA SETIAP ESEI YANG DIHANTAR.
TARIKH TUTUP : 15 SEPTEMBER, 2008

#2 sha

sha

    Fellowship Comper

  • Moderators
  • 8,694 posts

Posted 15 July 2008 - 01:50 PM

hahahaha.. what a joke!
Cheers!
Sha a.k.a Chopperman
"Help Chopperman Saves The Comping World!"

~My Favorite Words of Wisdom~
The first rule to be respected is to respect other people first.
- Life isn't about how to survive the storm, but how to dance in the rain. - There are 2 things in life that you will never get. Nothing & Everything. So quit complaining and don't be so greedy. - The happiest people don't necessarily have the best of everything; they just make the best of everything they have. - Dreams will come true for you as long as you persevere. While it would be nice if fate did all the work, the reality is that any worthy goals take time and effort before the rewards reveal themselves.

#3 paradigma

paradigma

    TBadly

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,515 posts

Posted 15 July 2008 - 02:47 PM

Gonna do an essay for one of my tuition students, who knows we can get some inducement minus the graft!!!
TBadly

#4 aiden

aiden

    Expert Comper

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,255 posts

Posted 15 July 2008 - 05:15 PM

dont bother joining la. u wanna teach the crooks how to be smart? aca is a joke. the police also a joke.

i think thieves hv more honor. at least they r out to rob u from the word GO.
Winnings worth RMxxxxxx thus far and counting...................

#5 MrSlogan

MrSlogan

    Intermediate Comper

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 619 posts

Posted 16 July 2008 - 09:32 PM

add in the essay to safeguard cashiers too, :lol: :mrgreen:




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users