Jump to content

Welcome to our forums!

Sign In or Register to gain full access to our forums. By registering with us, you'll be able to check out the latest prizes & competition, discuss, share and private message with other members of our community.

Toggle shoutbox Comper's Chit-Chat

To avoid any spamming, we have decided to remove some categories that is no longer being used. Hopefully this would make it easier for compers to focus on the contest info and improve the site loading time.
@  Iswara96 : (23 July 2014 - 04:48 AM) hehe time nk raya mesti ada promosi. dh agak mesti Astro. terimakasih @contest
@  Contest : (22 July 2014 - 06:52 PM) http://whocallsme.co...aspx/0341457200
@  Contest : (22 July 2014 - 06:51 PM) @iswara  whocallsme.com/Phone-Number.aspx/0341457200
@  Iswara96 : (22 July 2014 - 03:55 PM) #03-41457200 no sape ni. Call balik x de respon. Tq.
@  Mrs Zara : (22 July 2014 - 02:17 PM) @arandelle Oh banyak tu..tahniah.
@  arandelle : (22 July 2014 - 01:04 PM) @Mrs Zara Sy kena check balik. Sy menang Rm300
@  Mrs Zara : (22 July 2014 - 10:44 AM) @4zi http://www.dutchlady...e=jomblkkampung
@  Mrs Zara : (22 July 2014 - 10:43 AM) @arandelle Sy dah lama dapat baucer rm100 untuk peraduan #JanjiSihat.
@  zuss : (22 July 2014 - 05:19 AM) https://www.facebook...?type=1
@  zuss : (22 July 2014 - 05:17 AM) https://www.facebook...&type=1
@  Iswara96 : (22 July 2014 - 05:07 AM) tahniah arandelle
@  zuss : (22 July 2014 - 04:47 AM) https://www.facebook...&type=1
@  zuss : (22 July 2014 - 04:46 AM) https://www.facebook...?type=1
@  arandelle : (22 July 2014 - 12:21 AM) @4zi peraduan Dutch lady & Mesra Petronas bermula 15 Julai
@  arandelle : (22 July 2014 - 12:03 AM) Contest paddlepop http://www.paddlepop...si/default.aspx
@  4zi : (21 July 2014 - 12:46 PM) Peraduan jom balik kg anjuran siapa....dh tutup lum cntz ni?
@  arandelle : (21 July 2014 - 12:09 PM) Nak tanya saya ada menang NESTLÉ #JanjiSihat Contest ada sesiapa dah terima hadiah?
@  arandelle : (21 July 2014 - 12:04 PM) Alhamdulillah dapat panggilan dari Dutch Lady menang hadiah mingguan Peraduan Jom Balik Kampung. Jom sertai Peraduan Bonanza 2014 sambil menjana pendapatan http://bit.ly/1nXX9Ez
@  Iswara96 : (19 July 2014 - 04:40 AM) borang dettol htr 1 je. itupun dh masuk minnggu akhir. alhamdulillah
@  Iswara96 : (19 July 2014 - 04:39 AM) tahniah mrs zara. h
@  Mrs Zara : (18 July 2014 - 03:02 PM) @Iswara96 Beli banyak ke Dettol?
@  Mrs Zara : (18 July 2014 - 03:01 PM) Contest Glade borang ada dekat Mydin..tarikh tutup 31 Julai 2014.
@  Mrs Zara : (18 July 2014 - 02:54 PM) Alhamdulillah rezeki jumaat, weekly winner peraduan sms misedaap, peraduan jom balik kampung Dutch Lady dengan contest perodua sempena Father's Day.Rezeki selepas ditimpa musibah anak tak sihat.Harap kawan-kawan juga berjaya.
@  Mrs Zara : (18 July 2014 - 02:52 PM) Al Fatihah dan salam takziah bt krew dan penumpang MH17.
@  zuss : (18 July 2014 - 05:44 AM) http://www.euro-atla...41ae2092cca1348
@  Iswara96 : (18 July 2014 - 05:01 AM) sedih krana pesawat mas ditembak jatuh.
@  Iswara96 : (18 July 2014 - 05:00 AM) gembira krana dpt call dr dettol menang baucer RM50.
@  Iswara96 : (18 July 2014 - 04:59 AM) gembira n sedih utk semlm nye cite. gembira kerana krew sunlight dtg ke rumah
@  arandelle : (17 July 2014 - 06:35 PM) Maklumat Peraduan Bonanza 2014 http://bit.ly/1nyVjFp
@  AzizMostafa : (17 July 2014 - 03:12 PM) Discover Malaysian History @ Culture with Jawi http://www.cias.kyot.../eng/index.html
@  arandelle : (17 July 2014 - 02:58 PM) Sertai peraduan Bonanza 2014 hadiah antara hadiah kereta Proton Preve & Persona untuk maklumat bit.ly/1nyVjFp
Untuk menyertai http://bit.ly/WealthyTune
@  zuss : (17 July 2014 - 02:20 PM) http://www.stopmissingout.com.my/
@  gunsie : (17 July 2014 - 09:42 AM) http://JobandPay.com/?id=62156
@  Firdaus Azhar : (17 July 2014 - 03:33 AM) https://www.winadrea...pes=og.shares   hadiah rumah dari hong leong
@  Contest : (15 July 2014 - 06:54 PM) http://redbull.com.my/tiktok/
@  itikpaq : (14 July 2014 - 08:26 AM) dekat fb fair&lovely
@  azman_idris : (13 July 2014 - 12:51 AM) http://www.PlugInPro...1/giveaway.html
@  azman_idris : (13 July 2014 - 12:49 AM) http://7d1635pa-gf31....clickbank.net/
@  azman_idris : (13 July 2014 - 12:48 AM) http://4bca21nd2ko6w....clickbank.net/
@  Contest : (12 July 2014 - 10:19 AM) https://www.facebook...659651237461566
@  zuss : (09 July 2014 - 12:46 PM) http://www.mymesra.c...pl=2011_article
@  zuss : (09 July 2014 - 12:44 PM) http://www.shell.com...in-contest.html
@  shahida : (09 July 2014 - 07:48 AM) @itikpaq peraduan seri aidilfitri tu nk tgk kat mana?
@  shahida : (09 July 2014 - 07:47 AM) dorg tulis nescafe white coffee kan? saya pun dh kompius...hehehe... yg saya dah hantar saya buat A,B,C
@  Iswara96 : (09 July 2014 - 05:25 AM) ada peraduan baru dr Red Bull 'Kemenangan TikTok SMS Raya' Ada hadiah wang tunai berjumlah RM80k bermula 15 Julai. Kat laman webnya belum ada info. http://www.redbull.com.my
@  zuss : (08 July 2014 - 08:52 PM) https://www.facebook...&type=1
@  zuss : (08 July 2014 - 08:51 PM) https://www.facebook...?type=1
@  zuss : (08 July 2014 - 08:49 PM) https://www.facebook...&type=1
@  Contest : (08 July 2014 - 03:30 PM) https://www.facebook...elevant_count=1
@  Contest : (08 July 2014 - 03:30 PM) tadi dh beli nescafe kopi latte tin, esok ingat nak hntar lah 1 lagi.
@  Mrs Zara : (08 July 2014 - 03:00 PM) Oh sempat lagi kan hantar penyertaan.
@  Contest : (08 July 2014 - 01:17 PM) sbb saya pilih A,B,B
@  Contest : (08 July 2014 - 01:17 PM) rugi 1 penyertaan contest milo tu, nanti ingat nk hntar lagi lah.
@  Mrs Zara : (08 July 2014 - 11:33 AM) @itikpaq Betul dah tu jawapan kamu.. harap ada luck ye.
@  Mrs Zara : (08 July 2014 - 11:27 AM) Sy menang baucer pelancongan tempat ketiga Fair & Lovely.
@  Mrs Zara : (08 July 2014 - 11:27 AM) Ipoh White Coffee tgk dekat tin sama je mcm yang lain ada tulis minuman kopi :)
@  Contest : (08 July 2014 - 09:34 AM) cubalah call nestle, nanti jawapan share sini sama..hehe
@  itikpaq : (08 July 2014 - 09:01 AM) https://apps.faceboo...eri_aidilfitri/
@  itikpaq : (08 July 2014 - 08:59 AM) sapa dah join peraduan seri aidilfitri..5oo penyertaan terawal dpt hadiah
@  itikpaq : (08 July 2014 - 08:58 AM) kalau telefon nestle..tanya boleh tak??haha\
@  itikpaq : (08 July 2014 - 08:57 AM) saya buat a,b,c alamak..silap ka?
@  Contest : (08 July 2014 - 08:51 AM) White Coffee (kopi putih) kira kopi jugak ke.
@  shahida : (08 July 2014 - 07:41 AM) saya buat A,B,C
@  Contest : (07 July 2014 - 01:05 PM) http://www.pos.com.m...t1Malaysia.aspx
@  Contest : (07 July 2014 - 12:55 PM) https://www.facebook...154378858625457
@  Contest : (07 July 2014 - 12:47 PM) Saya pilih A, B, B,
@  itikpaq : (07 July 2014 - 11:58 AM) apa jawapan peraduan milo ya?
@  azman_idris : (05 July 2014 - 11:13 PM) http://allsolutionsn...0/moremoney.htm
@  azman_idris : (05 July 2014 - 11:12 PM) http://www.earnmoney2U.com
@  azman_idris : (05 July 2014 - 11:12 PM) http://www.PlugInPro...1/giveaway.html
@  Contest : (04 July 2014 - 12:48 PM) *Nescafe ipoh white coffe tin 24oml
@  Contest : (04 July 2014 - 12:47 PM) white coffe dikira tin kopi nesacafe 240ml jugak ke?
@  Contest : (04 July 2014 - 12:47 PM) Nak tanya, yng peraduan milo tu jawapan soalan 3 dia apa ?
@  Contest : (04 July 2014 - 12:46 PM) http://www.nestle.co...contestform.pdf
@  Iswara96 : (03 July 2014 - 04:17 AM) selamat datang. macam2 ada.
@  Contest : (02 July 2014 - 10:49 AM) https://www.facebook...41574407&type=1
@  itikpaq : (02 July 2014 - 09:13 AM) hai..saya masih bru nak jinak-jinak menyertai peraduan..seronok tgk kwn2 dpt hdiah hehe..tp xtau peraduan apa yg ada
@  Contest : (01 July 2014 - 07:42 PM) https://www.facebook...elevant_count=1
@  Contest : (01 July 2014 - 07:35 PM) http://wecareweserve.org/cerpen/
@  Contest : (01 July 2014 - 07:29 PM) https://apps.faceboo...onia_bag_me_up/
@  Contest : (01 July 2014 - 05:52 PM) https://www.facebook...9450754/?type=1
@  Contest : (01 July 2014 - 05:52 PM) :notfair:  :notfair:
@  chopperman : (01 July 2014 - 05:31 PM) hehe.. cadangan dtolak..
@  azman_idris : (01 July 2014 - 03:20 AM) http://JobandPay.com/?id=17758
@  azman_idris : (01 July 2014 - 03:19 AM) http://allsolutionsn...0/moremoney.htm
@  azman_idris : (01 July 2014 - 03:18 AM) http://www.earnmoney2u.com
@  Contest : (30 June 2014 - 12:08 PM) :ph34r:
@  Contest : (30 June 2014 - 12:07 PM) :rock:  :rock:
@  Contest : (30 June 2014 - 12:06 PM) Saya ingin mencadangkan setiap user yang log in ke forum ini dibayar RM10 sekali log in. Harap cadangan ini dipertimbangkan. :rock:
@  Contest : (30 June 2014 - 12:02 PM) http://my.melvita.co...,9663,97748.htm
@  Contest : (30 June 2014 - 11:11 AM) https://www.facebook...elevant_count=1
@  chopperman : (30 June 2014 - 09:58 AM) Hi guys, to avoid any spamming, we decided to remove some of the category that is no longer being used. Hopefully this would make it easier for everyone to focus on the category & expedite the forum loading time.

If you have any suggestion or feedback, feel free to share it with us ya.

Enjoy forumming & chit-chatting! :)
@  azman_idris : (29 June 2014 - 02:27 PM) http://www.earnmoney2u.com
@  azman_idris : (29 June 2014 - 02:26 PM) http://allsolutionsn...0/moremoney.htm
@  Contest : (29 June 2014 - 12:54 PM) https://www.facebook...427314370880039
@  Contest : (29 June 2014 - 12:38 PM) https://www.facebook...09611087?ref=hl
@  Contest : (29 June 2014 - 12:37 PM) https://www.facebook...6728724/?type=1
@  Contest : (29 June 2014 - 12:37 PM) https://www.facebook...10293003&type=1
@  4zi : (29 June 2014 - 11:55 AM) Iswara96 congrat...wah nak raya mesti bersih umah...2 all muslims compers selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak
@  Contest : (29 June 2014 - 11:18 AM) https://www.facebook...55878207&type=1

Photo
- - - - -

[ESSAY] Peraduan Mengarang Esei Pencegahan Rasuah Tahun 2008


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 longlivemusic

longlivemusic

    Fellowship Comper

  • Exclusive Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 7,139 posts

Posted 15 July 2008 - 01:42 PM

[attachment=0]1.JPG[/attachment]

TITLE: [ESSAY] Peraduan Mengarang Esei Pencegahan Rasuah Tahun 2008
PRIZE:
Posted Image
DEADLINE: 15 September 2008
WEBSITE/URL: http://www.bpr.gov.m...UANESEI2008.doc

DESCRIPTION:
PERADUAN MENGARANG
ESEI PENCEGAHAN RASUAH
OLEH
BADAN PENCEGAH RASUAH ( BPR ) MALAYSIA
BAGI SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH MALAYSIA
TAHUN 2008

ANJURAN BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA DENGAN KERJASAMA
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

1. Latar Belakang

1.1 Peraduan mengarang Esei Pencegahan Rasuah sekolah-sekolah merupakan salah satu aktiviti tahunan Badan Pencegah Rasuah Malaysia dalam usaha memupuk nilai-nilai membenci rasuah dan sebagai sebahagian daripada program titipan elemen anti-rasuah sektor pelajar bagi tahun 2008. Badan Pencegah Rasuah mempelawa pelajar-pelajar dari peringkat sekolah menengah dari seluruh negara untuk mengenali dan menghasilkan buah fikiran tentang bahayanya jenayah rasuah yang bertemakan “Pencegahan Jenayah Rasuah”.

1.2 Peraduan mengarang esei sekolah-sekolah ini adalah kali pertama dianjurkan oleh BPR sempena sambutan ulang tahun BPR ke 41. Esei pencegahan rasuah ini akan dianjurkan oleh BPR dengan kerjasama Kementerian Pelajaran Malaysia (Bahagian Sekolah). Bagi menganjurkan peraduan ini BPR akan membiayai segala perbelanjaan dan juga hadiah.

2. OBJEKTIF PERADUAN

2.1 Mempertingkatkan kesedaran pelajar sekolah menengah mengenai bahayanya rasuah dan menggalakkan penyertaan dan sumbangan mereka dalam usaha pencegahan rasuah, salah gunakuasa dan penyelewengan.




2.2 Mendidik, memupuk dan mengalak pelajar-pelajar sekolah menengah untuk membaca, menyelidik dan menulis mengenai isu-isu semasa dan meningkatkan tahap pemahaman tentang rasuah dikalangan pelajar.

2.3 Untuk mendidik dan mempertingkatkan pengetahuan pelajar mengenai peranan, dasar, strategi, program-program yang dijalankan oleh Kerajaan dalam usaha mengurangkan gejala jenayah rasuah.

2.4 Memperkenalkan peranan Badan Pencegah Rasuah ( BPR ) kepada pelajar-pelajar sekolah menengah seterusnya masyarakat umum.

2.5 Menjalinkan hubungan dan kerjasama berterusan di antara Badan Pencegah Rasuah Malaysia (BPR) dan Kementerian Pelajaran Malaysia.

2.6 Untuk meningkatkan pengetahuan anti-rasuah di kalangan pelajar-pelajar sekolah menengah yang akan menjadi peneraju utama pentadbiran negara pada masa hadapan.

2.7 Untuk menanam semangat cintakan negara melalui rasa tanggungjawab dan kehendak pemimpin untuk membenci rasuah.

2.8 Untuk mencungkil keupayaan berfikir secara kritis dan analitis serta kebijaksanaan mempersembahkan maklumat tersebut dalam bentuk yang mudah dan menarik.


3. KUMPULAN SASARAN

3.1 Peraduan Mengarang Esei Sekolah-Sekolah Menengah ini terbuka kepada semua pelajar sekolah menengah ( Kerajaan dan bantuan kerajaan ).

4. KATEGORI PENYERTAAN

4.1 Peraduan ini dibahagikan kepada tiga kategori iaitu :-
4.1.1 Kategori A dibuka kepada pelajar Sekolah Menengah - Tingkatan 1 – 3.
4.1.2 Kategori B dibuka kepada pelajar Sekolah Menengah - Tingkatan 4 – 5.
4.1.3 Kategori C dibuka kepada pelajar Sekolah Menengah - Tingkatan 6 rendah dan 6 atas.
5. TAJUK ESEI

5.1 Tajuk-tajuk esei yang dicadangkan untuk peraduan adalah bersesuaian dengan tema umum Peraduan Mengarang Esei Pencegahan Rasuah iaitu “Pencegahan Jenayah Rasuah”. Tajuk khusus bagi setiap kategori telah dipersetujui oleh pihak pengurusan tertinggi BPR seperti berikut ;

5.1.1 Kategori A - Sekolah Menengah (Tingkatan 1 – 3) (500 – 750 patah perkataan)

Tajuk: “Bersama Kita Hapuskan Rasuah” Bincangkan.










5.1.2 Kategori B- Sekolah Menengah (Tingkatan 4 – 5) (750 – 1000 patah perkataan)

Tajuk: “Pencegahan Rasuah Adalah Komitmen Bersama” Bincangkan.


5.1.3 Kategori C – Sekolah Menengah (Tingkatan 6 rendah dan 6 atas ) (1000-1500 patah perkataan) –

Tajuk: “Rasuah Boleh Meruntuhkan Tamadun dan Pembangunan Negara” Bincangkan.


6. KRITERIA PENGHAKIMAN


6.1 Penghakiman akan dijalankan oleh sebuah panel yang dianggotai oleh panel daripada terdiri daripada Kementerian Pelajaran Malaysia dan Badan Pencegah Rasuah. Penghakiman permarkahan tertumpu kepada isi, gaya dan bahasa dalam persembahan hujah-hujah berkaitan tajuk esei yang diberikan.

6.2 Pertandingan esei diadakan bertujuan untuk menggalakkan penulisan yang baik serta pemikiran kritikal dan kefahaman tentang gejala jenayah rasuah. Kualiti penulisan akan mempengaruhi jumlah markah. Perkara berikut akan diambilkira:
6.2.1 Struktur esei yang jelas dengan pengenalan, isi, kesimpulan dan bibliografi.
6.2.2 Esei yang tertib dari segi susunan ayat, aspek tatabahasa, ejaan dan tanda bacaan.
6.2.3 Idea diutarakan dengan yakin dan logik.

7. HADIAH
Hadiah untuk setiap kategori adalah seperti jadual dibawah
PEMENANG BENTUK HADIAH
KATEGORI A ( Tingkatan 1 – 3 ) KATEGORI B ( Tingkatan 4 – 5 ) KATEGORI C ( Tingkatan 6 rendah dan 6 atas )
PERTAMA Wang tunai RM 400.00, 1 set komputer Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang;1 set komputer untuk Sekolah Wang Tunai RM 500.00, 1 set komputer Piala iringan, dan serta sijil pencapaian untuk pemenang; 1 set komputer untuk sekolah Wang Tunai RM 600.00, 1 set komputer Piala iringan, dan sijil pencapaian untuk pemenang; 1 set komputer untuk sekolah
KEDUA Wang Tunai RM 300.00, 1 set komputer Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang Wang tunai RM 400.00, 1 set komputer Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang Wang tunai RM 500.00, 1 set komputer, Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang
KETIGA Wang tunai RM 260.00, 1 set komputer, Piala iringan, dan sijil pencapaianUntuk pemenang Wang tunai RM 360.00, 1 set komputer, Piala iringan, dan sijil pencapaian untuk pemenang Wang tunai RM 470.00, 1 set komputer, Piala iringan, dan sijil pencapaian untuk pemenang
7 x HADIAH SAGUHATI Wang Tunai RM 150.00, piala iringan dan sijil penyertaan. Wang Tunai RM 180.00, piala iringan dan sijil penyertaan. Wang Tunai RM 200.00, piala iringan dan sijil penyertaan.



8. HASIL PERADUAN
8.1 Hasil karya terutama karya pemenang akan menjadi hak milik penganjur dan pihak penganjur berhak untuk mengubahsuai, meminda serta menerbitkan dalam buletin BPR atau akhbar.
9. SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN

9.1 Pertandingan ini terbuka kepada semua pelajar-pelajar sekolah menengah yang berdaftar dengan Kementerian Pelajaran Malaysia.

9.2 Setiap peserta hanya layak untuk menyerahkan SATU esei SAHAJA.

9.3 Peserta HANYA boleh menghantar penyertaan secara individu, walau bagaimanapun penyelidikan dan perlaksanaan kerja penulisan esei bolehlah dilakukan secara berkumpulan.

9.4 Tuliskan nama peserta, nombor kad pengenalan, nama dan alamat sekolah di dalam borang penyertaan pertandingan sahaja. Setiap penyertaan mestilah disertakan dengan cop pengesahan dari sekolah masing-masing.

9.5 Nama peserta dan nama sekolah tidak boleh dimasukkan di dalam mana-mana halaman esei.

9.6 Peserta hendaklah menulis jenis kategori ( A / B / C ) pada sudut sebelah kiri sampul surat semasa mengirimkan peryertaan.

9.7 Esei hendaklah dihantar melalui pos dan pihak penganjur tidak bertanggugjawab jika esei yang dihantar rosak atau hilang semasa dalam pengiriman/pos.

9.8 Plagiat – iaitu meniru kenyataan atau idea orang lain adalah dilarang sama sekali, Jika didapati juga, maka penyertaan akan dibatalkan serta-merta.

9.9 Semua esei mestilah ditulis dalam Bahasa Melayu (tidak ada kategori yang berasingan) dan mematuhi jumlah perkataan yang dibenarkan.

9.10 Setiap esei mestilah ditaip, berselang dua baris di atas kertas putih bersaiz A4, guna font 12 ( ARIAL, TIMES NEW ROMAN ). Setiap muka surat perlu diletakkan nombor.

9.11 Setiap hasil kerja yang pernah diterbitkan di dalam suratkhabar, majalah atau lain-lain penerbitan tidak boleh digunakan untuk penyertaan.

9.12 Setiap penyertaan tidak akan dikembalikan .

9.13 Setiap Esei yang dihantar akan menjadi hak mutlak penganjur (BPR). Penganjur berhak untuk meminda atau menyiarkan mana-mana esei atau bahagian esei peserta.


9.14 Esei-esei yang dihantar hendaklah mematuhi syarat-syarat berikut:
9.14.1 Menepati tajuk yang ditetapkan.
9.14.2 Mempunyai nota rujukan atau biblografi.
9.14.3 Tidak hanya menggunakan sumber dari Internet sahaja.
9.14.4 Tidak asli/Plagiat – iaitu meniru atau mencuri idea orang lain.
9.14.5 Dilarang menyentuh hal-hal yang sensitif seperti mengenai bangsa, agama, mahupun politik.
9.14.6 Latar belakang esei hendaklah mempunyai aspek-aspek masyarakat Malaysia dan memfokuskan pencegahan jenayah rasuah tersebut.
9.14.7 Borang penyertaan hendaklah dilengkap.
9.14.8 Dihantar pada atau sebelum tarikh tutup iaitu 15 September 2008.

10. TARIKH TUTUP PENYERTAAN

Semua peryertaan hendaklah sampai pada atau sebelum 15 September 2008.

KEPADA :

URUS SETIA PERTANDINGAN ESEI 2008
BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA
BAHAGIAN PENMAS, BLOK D6, KOMPLEK D,
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTAN,
PETI SURAT 6000,
62007 PUTRAJAYA,
( U. P : PENGARAH PENDIDIKAN MASYARAKAT )

Sila hubungi kami sekiranya terdapat sebarang pertanyaan:
TEL : 03-88867369/019-8405456 ( PS. MOHAN M.L ) / (PN. NORA/CIK NANA ) 03-88867358/7357


PERADUAN MENGARANG ESEI PENCEGAHAN RASUAH
SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH MALAYSIA
ANJURAN BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA (BPR)
DENGAN KERJASAMA
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA (KPM)




Kepada,
URUS SETIA PERTANDINGAN ESEI 2008
BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA
BAHAGIAN PENMAS, BLOK D6, KOMPLEKS D,
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN,
PETI SURAT 6000,
62007 PUTRAJAYA ( U.P : PENGARAH PENDIDIKAN MASYARAKAT )


Nama Penuh : Tarikh Lahir :
No. KP/Sijil Lahir : Tingkatan/Tahun :
Alamat Rumah : No.Tel (Rumah) :
Alamat Sekolah : No. Tel (Sekolah) :
Tajuk Esei :


Dengan ini saya mengesahkan bahawa esei yang dilampirkan asli dan saya bersetuju dengan semua syarat pertandingan ini. Perakuan Pengetua/Guru Besar,
Tandatangan
Tandatangan Tarikh: T arikh: Cop Sekolah

UNTUK KEGUNAAN URUSETIA
PANEL I : PANEL II :
SILA KEPILKAN BORANG PENYERTAAN INI PADA SETIAP ESEI YANG DIHANTAR.
TARIKH TUTUP : 15 SEPTEMBER, 2008

#2 sha

sha

    Fellowship Comper

  • Moderators
  • 8,694 posts

Posted 15 July 2008 - 01:50 PM

hahahaha.. what a joke!
Cheers!
Sha a.k.a Chopperman
"Help Chopperman Saves The Comping World!"

~My Favorite Words of Wisdom~
The first rule to be respected is to respect other people first.
- Life isn't about how to survive the storm, but how to dance in the rain. - There are 2 things in life that you will never get. Nothing & Everything. So quit complaining and don't be so greedy. - The happiest people don't necessarily have the best of everything; they just make the best of everything they have. - Dreams will come true for you as long as you persevere. While it would be nice if fate did all the work, the reality is that any worthy goals take time and effort before the rewards reveal themselves.

#3 paradigma

paradigma

    TBadly

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,515 posts

Posted 15 July 2008 - 02:47 PM

Gonna do an essay for one of my tuition students, who knows we can get some inducement minus the graft!!!
TBadly

#4 aiden

aiden

    Expert Comper

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,255 posts

Posted 15 July 2008 - 05:15 PM

dont bother joining la. u wanna teach the crooks how to be smart? aca is a joke. the police also a joke.

i think thieves hv more honor. at least they r out to rob u from the word GO.
Winnings worth RMxxxxxx thus far and counting...................

#5 MrSlogan

MrSlogan

    Intermediate Comper

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 619 posts

Posted 16 July 2008 - 09:32 PM

add in the essay to safeguard cashiers too, :lol: :mrgreen:




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users