Jump to content

Welcome to our forums!

Sign In or Register to gain full access to our forums. By registering with us, you'll be able to check out the latest prizes & competition, discuss, share and private message with other members of our community.

Toggle shoutbox Comper's Chit-Chat

To avoid any spamming, we have decided to remove some categories that is no longer being used. Hopefully this would make it easier for compers to focus on the contest info and improve the site loading time.
@  Nadim : (26 May 2015 - 04:45 PM) hadiah RM5,000 to be won. Visit https://www.facebook...wAntabax?ref=hl untk maklumat lanjut.. :)
@  Nadim : (26 May 2015 - 04:44 PM) Hi everyone, i am organizing a competition.
@  Contest : (21 May 2015 - 09:56 PM) tomorow want submit lagi, ribena contest..
@  Contest : (19 May 2015 - 11:04 PM) already join ribena contest, hope win habib jewel vaucerr.. :bbq:
@  magna_imperial : (08 May 2015 - 11:05 AM) Earn Bcard or Ucard point by joining this! http://umobile.woop.my/?friend=179823
@  arandelle : (28 April 2015 - 06:44 AM) Be the last person to clicking to win Air Asia 42000 Big Points http://goo.gl/oWYBEl
@  mabeal : (23 April 2015 - 12:02 AM) http://www.airasia.c...ay-contest.page
@  magna_imperial : (20 April 2015 - 04:22 PM) Get RM25 credit for free when you sign-up for free! http://goo.gl/rtX27j
@  matperaduan : (20 April 2015 - 09:19 AM) Menangi handset Oppo N3. Tak perlu beli, tulis slogan atau berselfie: http://bit.ly/oppo-n3
@  magna_imperial : (18 April 2015 - 11:40 AM) Earn extra money by just sharing! http://bit.ly/1wayqws
@  magna_imperial : (18 April 2015 - 11:40 AM) Earn extra money by just sharing! http:bit.ly/1wayqws
@  Contest : (18 April 2015 - 03:24 AM) Tawaran beri kucing secara percuma di peraduan Facebook dikecam http://berita.mediac...ng/1622040.html
@  mabeal : (17 April 2015 - 04:54 PM) http://bit.ly/1Dcw5EV
@  matperaduan : (10 April 2015 - 10:58 PM) Menangi Apple iMac 27inci dgn retina display bernilai RM8500. Tiada pembelian. Tak perlu selfie atau slogan http://bit.ly/winimac
@  mabeal : (08 April 2015 - 02:55 PM) NIVEA contest winners list https://www.facebook...557031657766678
@  mabeal : (07 April 2015 - 06:44 PM) https://www.facebook...?type=1
@  mabeal : (07 April 2015 - 04:28 PM) https://www.facebook...?type=1
@  mabeal : (07 April 2015 - 04:27 PM) https://www.facebook...?type=1
@  mabeal : (07 April 2015 - 04:02 PM) https://www.facebook...?type=1
@  mabeal : (07 April 2015 - 03:53 PM) https://www.facebook...?type=1
@  matperaduan : (06 April 2015 - 05:32 PM) Win RedMi2 and power banks. Free to enter. No selfie or slogan needed. http://www.emenang.c...nd-win-contest/
@  Contest : (02 April 2015 - 10:43 PM) https://www.facebook...4313719/?type=1
@  Contest : (02 April 2015 - 10:32 PM) https://www.facebook...7260621/?type=1
@  Contest : (02 April 2015 - 10:29 PM) https://www.facebook...1845341/?type=1
@  Contest : (02 April 2015 - 10:29 PM) https://www.facebook...921141894576233
@  mabeal : (02 April 2015 - 03:10 PM) https://www.facebook...?type=1
@  mabeal : (02 April 2015 - 01:32 PM) http://www.whohaa.co...?referral=60994
@  mabeal : (01 April 2015 - 05:18 PM) https://www.facebook...?type=1
@  mabeal : (01 April 2015 - 05:14 PM) https://www.facebook...?type=1
@  Contest : (01 April 2015 - 02:56 PM) https://www.facebook...5542906/?type=1
@  Contest : (01 April 2015 - 01:57 AM) https://www.facebook...5846841/?type=1
@  Contest : (01 April 2015 - 01:47 AM) http://ww2.nestle.com.my/drumsticks/
@  Contest : (01 April 2015 - 01:35 AM) https://www.facebook...0047164/?type=1
@  Contest : (01 April 2015 - 01:32 AM) https://www.facebook...15130425368629/
@  Contest : (01 April 2015 - 01:28 AM) https://www.facebook...6388499/?type=1
@  Contest : (01 April 2015 - 01:28 AM) https://www.facebook...0639644/?type=1
@  Contest : (01 April 2015 - 01:26 AM) https://www.facebook...8918525/?type=1
@  Contest : (01 April 2015 - 01:26 AM) https://www.facebook...2393154/?type=1
@  Contest : (01 April 2015 - 01:25 AM) https://www.facebook...16109769&type=1
@  matperaduan : (31 March 2015 - 05:29 AM) Hari terakhir utk dapatkan "keyboard case Targus Versavu utk iPad Air". Tak perlu pembelian atau slogan. http://bit.ly/versavu
@  Iswara96 : (30 March 2015 - 02:21 PM) Jom jd Jutawan. Sertai Peraduan Permanis Label Mania. Hadiah utama RM1,000,000. Hadiah pertama 5 unit BMW 320i.Ada juga hadiah mingguan RM500.00. Peraduan bermula 1 April. Layari laman webnya @ hubungi 1300301300.
@  matperaduan : (27 March 2015 - 10:57 AM) Win a superb-looking Samsung Galaxy Note Edge. No purchase needed to enter or win http://bit.ly/tropicanacontest4
@  Contest : (26 March 2015 - 07:42 PM) Dapt saguhati peraduan permanis, tapi kena pegi ambil sendiri..Dah la jauh..melepas cam tu je hadiah tu..huhu
@  Contest : (26 March 2015 - 07:41 PM) Please Someone Share contest that offer some money..LOL  :money:  :money:
@  matperaduan : (26 March 2015 - 07:05 PM) Win Yonex badminton set. No purchase needed. No slogan. http://bit.ly/win-yonex
@  AzizMostafa : (26 March 2015 - 02:49 PM) Mahu tulis Jawi dengan fon ini? http://typophile.com/files/PBMJ.pdf Senanag: http://typophile.com/node/120811
@  AzizMostafa : (26 March 2015 - 02:44 PM)

سنڠ

من

ريد أن تكتب الملايو بهذا الخط؟

http://typophile.com/files/PBMJ.pdf

Want to write Malay in this Font?

ماهو منوليس بهاس مليسيا دڠن فون اين؟!
@  Mohd Hasrul : (25 March 2015 - 07:56 PM) JOM menang 1 set  lengkap barangan badminton YONEX..Mai join ramai2.[font=arial, '黑体', '微软雅黑', '宋体', SimHei, STHeiti, SimSun, STSong, sans-serif]https://www.sunrisec...g/?r=CU6FWDGISL[/font]
@  Mohd Hasrul : (25 March 2015 - 07:54 PM) JOM menang 1 set  lengkap barangan badminton YONEX..Mai join ramai2 [font=arial, '黑体', '微软雅黑', '宋体', SimHei, STHeiti, SimSun, STSong, sans-serif]https://www.sunrisec...g/?r=CU6FWDGISL[/font]
@  matperaduan : (20 March 2015 - 09:49 AM) Nak menang Samsung Galaxy Tab S10.5 bernilailebih RM2,000! http://bit.ly/tropicanacontest3
@  matperaduan : (17 March 2015 - 10:25 PM) Jom cuba dapatkan iPad Air 2. Tak perlu slogan atau selfie. Pembelian tidak diperlukan. http://bit.ly/tropicanacontest2
@  AFAH4185 : (17 March 2015 - 08:40 PM) peraduan magnum walls sape dpt bmw tu
@  AFAH4185 : (17 March 2015 - 08:33 PM) tanya skit kome. ate dah ade ke pemenang redbull volkswagon polo tu. sebijik utk pmpuan sbijik utk lelaki
@  matperaduan : (13 March 2015 - 09:53 AM) Win and iPad Air 2 in this easy online contest. No slogan, purchase, or even selfie required - http://bit.ly/tropicanacontest
@  matpc : (11 March 2015 - 12:09 PM) Redeem FREE mobile reloads & shopping vouchers! http://goo.gl/ByLsCq
@  matperaduan : (07 March 2015 - 08:22 AM) Win iMac. Easy online contest. No purchase necessary: http://bit.ly/tropicanacontest
@  AzizMostafa : (03 March 2015 - 12:54 AM) Woi melayu! http://typophile.com/files/Match.pdf Jangan Terlepas! http://www.emenang.c...a-malaysia-win/
@  AzizMostafa : (03 March 2015 - 12:52 AM) Woi melayu! http://typophile.com/files/Match.pdf Jangan Terlepas! Ohttp://www.emenang.c...a-malaysia-win/
@  Ryanx : (02 March 2015 - 08:04 PM) https://anapp.me/f/CTK/+895/
@  AzizMostafa : (26 February 2015 - 01:16 PM) ...Lagipun ia tulisan jawi ini bahasa al-Quran. Kita harus pertahankannya untuk tatapan generasi akan datang. Kata Sulaiman Awang  http://www.mstar.com...at-duit-kertas/
@  AzizMostafa : (26 February 2015 - 12:50 AM) Semarak Jawu @ Khat http://www.emenang.c...a-pulau-pinang/
@  Contest : (25 February 2015 - 12:14 AM) Dulu reti juga tulis sikit2 khat nasakh, sekarang kalau tulis tak tau macam mana bentuknya..hehe
@  AzizMostafa : (24 February 2015 - 01:34 AM) Khat @ Win http://www.yipp.gov....a-pulau-pinang/
@  Contest : (23 February 2015 - 04:25 AM) Sebab nak ada GST kut. ada yang susah je .huhuh
@  Iswara96 : (23 February 2015 - 03:50 AM) 2015 x banyak peraduan
@  AzizMostafa : (22 February 2015 - 11:23 AM) Selamat Datang Ke Malaysia! 2015 http://www.emenang.c...a-malaysia-win/
@  magna_imperial : (17 February 2015 - 11:41 AM) Earn side income simply just by sharing! http://bit.ly/1wayqws
@  AzizMostafa : (17 February 2015 - 02:08 AM) Who has won  what? http://typophile.com...#comment-599435
@  AzizMostafa : (17 February 2015 - 02:03 AM) The winner is http://www.emenang.c...6-putera-mizai/

Congrats @ Thank you Mohamad Hilmi for flying High Jawi http://puteramizai.b...h/label/Semarak Jawi
@  AzizMostafa : (17 February 2015 - 01:36 AM)

Tahniah http://www.emenang.c...6-putera-mizai/ ! You are the the winner of http://www.emenang.c...enang-jawiware/
Congratulations again @ Thank you for flying High Jawi

@  AzizMostafa : (13 February 2015 - 01:57 PM)

Do not miss Photo Challenge! Snap Signboard Jawi @ Win Digital Jawi Kaligrafer http://www.emenang.c...enang-jawiware/  Semoga Bejaya

@  magna_imperial : (10 February 2015 - 11:59 AM) Earn side income simply just by sharing! http://bit.ly/1wayqws
@  AzizMostafa : (10 February 2015 - 11:31 AM) Jangan Terlepas! http://www.emenang.c...enang-jawiware/
@  matperaduan : (06 February 2015 - 10:03 PM) Last 2 days to win iPhone6. No purchase required to enter or win http://bit.ly/dealhero
@  matperaduan : (06 February 2015 - 10:01 PM) Upload your travel photos to win RM1000 travel voucher http://bit.ly/travelfunwin
@  magna_imperial : (04 February 2015 - 08:18 PM) Get Free Lactatyd 60ml! http://magna-imperia.../my-939138-6480
@  AzizMostafa : (04 February 2015 - 11:26 AM) جوم ماسوق ڤرتنديڠن فوتوݢرافي جاوي "ممبورو ڤاڤن تندا جاوي". هديه مناريق دسدياکن. واهاي ڤمينت ستيا توليسن جاوي، جوم سرتاي ڤرتنديڠن اين
http://www.emenang.c...enang-jawiware/
@  AzizMostafa : (04 February 2015 - 11:26 AM) Jom Masuk Pertandingan Fotografi Jawi "Memburu Papan Tanda Jawi". Hadiah menarik disediakan. Wahai peminat setia tulisan Jawi, jom sertai pertandingan ini. http://www.emenang.c...enang-jawiware/
@  matperaduan : (31 January 2015 - 10:21 PM) Menangi iPhone 6. Tiada pembelian diperlukan. Tiada slogan. Tak perlu selfie:  http://bit.ly/dealhero
@  AzizMostafa : (31 January 2015 - 11:56 AM) Selling Kebab, ayam @ ikan needs space @ a lot of effort @ time whereas marketing QB across Malay Nusantara needs not more than a website @ Bahasa Melayu. As for the website , we are willing to build for you as long as you rindu tulisan Jawi @ Khat asl reflected by your participations to all my Fly-high-Jawi contests. Why not together we start a healthy @ promising bizniz?!
@  Contest : (31 January 2015 - 02:43 AM) Don't know how to sell Qalambartar.If sell burger, kebab ayam can.
@  AzizMostafa : (30 January 2015 - 01:20 PM) Kenapa orang Melayu tak bizniz-minded?! http://www.salehsalmie.com/
@  AzizMostafa : (30 January 2015 - 01:16 PM) Well! Which is better? Getting Wang tunai for a while or buat duit dengan Qalambartar, tanpa pejabat, tanapa Pekerja?!
@  Contest : (30 January 2015 - 12:59 PM) @ AzizMostafa Not understand what you mean ? :sad:
@  AzizMostafa : (29 January 2015 - 06:32 PM) Well Contest!  Give someone a fish, and we feed him only for a day; teach him how to fish and he feeds himself forever?
http://www.emenang.c...n-minds-hearts/
@  AzizMostafa : (29 January 2015 - 06:30 PM) Well Contest!
http://www.emenang.c...n-minds-hearts/
@  Contest : (29 January 2015 - 05:03 PM) @AzizMostafa Kalau ada hadiah wang tunai, saya berminat untuk sertai .. :biggrin:  :biggrin:  :money:
@  AzizMostafa : (29 January 2015 - 01:15 PM)

جوم ماسوق ڤرتنديڠن فوتوݢرافي جاوي "ممبورو ڤاڤن تندا جاوي". هديه مناريق دسدياکن. واهاي ڤمينت ستيا توليسن جاوي، جوم سرتاي ڤرتنديڠن اين http://www.emenang.c...enang-jawiware/

@  AzizMostafa : (29 January 2015 - 12:49 PM) Jom Masuk Pertandingan Fotografi Jawi "Memburu Papan Tanda Jawi". Hadiah menarik disediakan. Wahai peminat setia tulisan Jawi, jom sertai pertandingan ini. http://www.emenang.c...enang-jawiware/
@  magna_imperial : (27 January 2015 - 11:38 AM) To Admin: Please warn or ban users who copy & paste other user's contest link
@  liyanairah : (26 January 2015 - 11:11 PM) sbnrny tak faham contest iphone tu... haha
@  liyanairah : (26 January 2015 - 11:05 PM) klik klik klik :bbq: :mom: http://www.dealhero....way/?lucky=6499
@  liyanairah : (26 January 2015 - 10:57 PM) Iphone6 & Samsung Chromebook Lucky Draw Contest! http://www.dealhero....way/?lucky=3351
@  Iswara96 : (26 January 2015 - 04:52 AM) Menang hadiah saguhati Peraduan Minum & Menang@Mydin anjuran Permanis Sandiland. Tak bestnya terpaksa gi KL utk collect hadiah "Man Utd Key Chain". Memang tak berbaloi, kalau ada yg berminat boleh contact saya.
@  matperaduan : (23 January 2015 - 08:05 AM) Win an iPhone6. No purchase required to enter or win - http://bit.ly/dealhero
@  magna_imperial : (19 January 2015 - 05:29 PM) Earn free side income easily! http://bit.ly/1wayqws
@  magna_imperial : (19 January 2015 - 05:25 PM) Win RM1,500 Ultimate Shopping Spree! http://blog.applecru...ree/?lucky=2995
@  magna_imperial : (19 January 2015 - 05:24 PM) Win a Stephen Joseph Nap Mat worth RM179! http://blog.applecru...179/?lucky=2993
@  magna_imperial : (19 January 2015 - 04:32 PM) Iphone6 & Samsung Chromebook Lucky Draw Contest! http://www.dealhero....way/?lucky=3351
@  magna_imperial : (19 January 2015 - 04:26 PM) Iphone6 & Samsung Chromebook Lucky Draw Contest! http://www.dealhero....way/?lucky=3348

Photo
- - - - -

[ESSAY] Peraduan Mengarang Esei Pencegahan Rasuah Tahun 2008


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 longlivemusic

longlivemusic

    Fellowship Comper

  • Exclusive Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 7,139 posts

Posted 15 July 2008 - 01:42 PM

[attachment=0]1.JPG[/attachment]

TITLE: [ESSAY] Peraduan Mengarang Esei Pencegahan Rasuah Tahun 2008
PRIZE:
Posted Image
DEADLINE: 15 September 2008
WEBSITE/URL: http://www.bpr.gov.m...UANESEI2008.doc

DESCRIPTION:
PERADUAN MENGARANG
ESEI PENCEGAHAN RASUAH
OLEH
BADAN PENCEGAH RASUAH ( BPR ) MALAYSIA
BAGI SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH MALAYSIA
TAHUN 2008

ANJURAN BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA DENGAN KERJASAMA
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

1. Latar Belakang

1.1 Peraduan mengarang Esei Pencegahan Rasuah sekolah-sekolah merupakan salah satu aktiviti tahunan Badan Pencegah Rasuah Malaysia dalam usaha memupuk nilai-nilai membenci rasuah dan sebagai sebahagian daripada program titipan elemen anti-rasuah sektor pelajar bagi tahun 2008. Badan Pencegah Rasuah mempelawa pelajar-pelajar dari peringkat sekolah menengah dari seluruh negara untuk mengenali dan menghasilkan buah fikiran tentang bahayanya jenayah rasuah yang bertemakan Pencegahan Jenayah Rasuah.

1.2 Peraduan mengarang esei sekolah-sekolah ini adalah kali pertama dianjurkan oleh BPR sempena sambutan ulang tahun BPR ke 41. Esei pencegahan rasuah ini akan dianjurkan oleh BPR dengan kerjasama Kementerian Pelajaran Malaysia (Bahagian Sekolah). Bagi menganjurkan peraduan ini BPR akan membiayai segala perbelanjaan dan juga hadiah.

2. OBJEKTIF PERADUAN

2.1 Mempertingkatkan kesedaran pelajar sekolah menengah mengenai bahayanya rasuah dan menggalakkan penyertaan dan sumbangan mereka dalam usaha pencegahan rasuah, salah gunakuasa dan penyelewengan.




2.2 Mendidik, memupuk dan mengalak pelajar-pelajar sekolah menengah untuk membaca, menyelidik dan menulis mengenai isu-isu semasa dan meningkatkan tahap pemahaman tentang rasuah dikalangan pelajar.

2.3 Untuk mendidik dan mempertingkatkan pengetahuan pelajar mengenai peranan, dasar, strategi, program-program yang dijalankan oleh Kerajaan dalam usaha mengurangkan gejala jenayah rasuah.

2.4 Memperkenalkan peranan Badan Pencegah Rasuah ( BPR ) kepada pelajar-pelajar sekolah menengah seterusnya masyarakat umum.

2.5 Menjalinkan hubungan dan kerjasama berterusan di antara Badan Pencegah Rasuah Malaysia (BPR) dan Kementerian Pelajaran Malaysia.

2.6 Untuk meningkatkan pengetahuan anti-rasuah di kalangan pelajar-pelajar sekolah menengah yang akan menjadi peneraju utama pentadbiran negara pada masa hadapan.

2.7 Untuk menanam semangat cintakan negara melalui rasa tanggungjawab dan kehendak pemimpin untuk membenci rasuah.

2.8 Untuk mencungkil keupayaan berfikir secara kritis dan analitis serta kebijaksanaan mempersembahkan maklumat tersebut dalam bentuk yang mudah dan menarik.


3. KUMPULAN SASARAN

3.1 Peraduan Mengarang Esei Sekolah-Sekolah Menengah ini terbuka kepada semua pelajar sekolah menengah ( Kerajaan dan bantuan kerajaan ).

4. KATEGORI PENYERTAAN

4.1 Peraduan ini dibahagikan kepada tiga kategori iaitu :-
4.1.1 Kategori A dibuka kepada pelajar Sekolah Menengah - Tingkatan 1 3.
4.1.2 Kategori B dibuka kepada pelajar Sekolah Menengah - Tingkatan 4 5.
4.1.3 Kategori C dibuka kepada pelajar Sekolah Menengah - Tingkatan 6 rendah dan 6 atas.
5. TAJUK ESEI

5.1 Tajuk-tajuk esei yang dicadangkan untuk peraduan adalah bersesuaian dengan tema umum Peraduan Mengarang Esei Pencegahan Rasuah iaitu Pencegahan Jenayah Rasuah. Tajuk khusus bagi setiap kategori telah dipersetujui oleh pihak pengurusan tertinggi BPR seperti berikut ;

5.1.1 Kategori A - Sekolah Menengah (Tingkatan 1 3) (500 750 patah perkataan)

Tajuk: Bersama Kita Hapuskan Rasuah Bincangkan.










5.1.2 Kategori B- Sekolah Menengah (Tingkatan 4 5) (750 1000 patah perkataan)

Tajuk: Pencegahan Rasuah Adalah Komitmen Bersama Bincangkan.


5.1.3 Kategori C Sekolah Menengah (Tingkatan 6 rendah dan 6 atas ) (1000-1500 patah perkataan)

Tajuk: Rasuah Boleh Meruntuhkan Tamadun dan Pembangunan Negara Bincangkan.


6. KRITERIA PENGHAKIMAN


6.1 Penghakiman akan dijalankan oleh sebuah panel yang dianggotai oleh panel daripada terdiri daripada Kementerian Pelajaran Malaysia dan Badan Pencegah Rasuah. Penghakiman permarkahan tertumpu kepada isi, gaya dan bahasa dalam persembahan hujah-hujah berkaitan tajuk esei yang diberikan.

6.2 Pertandingan esei diadakan bertujuan untuk menggalakkan penulisan yang baik serta pemikiran kritikal dan kefahaman tentang gejala jenayah rasuah. Kualiti penulisan akan mempengaruhi jumlah markah. Perkara berikut akan diambilkira:
6.2.1 Struktur esei yang jelas dengan pengenalan, isi, kesimpulan dan bibliografi.
6.2.2 Esei yang tertib dari segi susunan ayat, aspek tatabahasa, ejaan dan tanda bacaan.
6.2.3 Idea diutarakan dengan yakin dan logik.

7. HADIAH
Hadiah untuk setiap kategori adalah seperti jadual dibawah
PEMENANG BENTUK HADIAH
KATEGORI A ( Tingkatan 1 3 ) KATEGORI B ( Tingkatan 4 5 ) KATEGORI C ( Tingkatan 6 rendah dan 6 atas )
PERTAMA Wang tunai RM 400.00, 1 set komputer Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang;1 set komputer untuk Sekolah Wang Tunai RM 500.00, 1 set komputer Piala iringan, dan serta sijil pencapaian untuk pemenang; 1 set komputer untuk sekolah Wang Tunai RM 600.00, 1 set komputer Piala iringan, dan sijil pencapaian untuk pemenang; 1 set komputer untuk sekolah
KEDUA Wang Tunai RM 300.00, 1 set komputer Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang Wang tunai RM 400.00, 1 set komputer Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang Wang tunai RM 500.00, 1 set komputer, Piala iringan, serta sijil pencapaian untuk pemenang
KETIGA Wang tunai RM 260.00, 1 set komputer, Piala iringan, dan sijil pencapaianUntuk pemenang Wang tunai RM 360.00, 1 set komputer, Piala iringan, dan sijil pencapaian untuk pemenang Wang tunai RM 470.00, 1 set komputer, Piala iringan, dan sijil pencapaian untuk pemenang
7 x HADIAH SAGUHATI Wang Tunai RM 150.00, piala iringan dan sijil penyertaan. Wang Tunai RM 180.00, piala iringan dan sijil penyertaan. Wang Tunai RM 200.00, piala iringan dan sijil penyertaan.



8. HASIL PERADUAN
8.1 Hasil karya terutama karya pemenang akan menjadi hak milik penganjur dan pihak penganjur berhak untuk mengubahsuai, meminda serta menerbitkan dalam buletin BPR atau akhbar.
9. SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN

9.1 Pertandingan ini terbuka kepada semua pelajar-pelajar sekolah menengah yang berdaftar dengan Kementerian Pelajaran Malaysia.

9.2 Setiap peserta hanya layak untuk menyerahkan SATU esei SAHAJA.

9.3 Peserta HANYA boleh menghantar penyertaan secara individu, walau bagaimanapun penyelidikan dan perlaksanaan kerja penulisan esei bolehlah dilakukan secara berkumpulan.

9.4 Tuliskan nama peserta, nombor kad pengenalan, nama dan alamat sekolah di dalam borang penyertaan pertandingan sahaja. Setiap penyertaan mestilah disertakan dengan cop pengesahan dari sekolah masing-masing.

9.5 Nama peserta dan nama sekolah tidak boleh dimasukkan di dalam mana-mana halaman esei.

9.6 Peserta hendaklah menulis jenis kategori ( A / B / C ) pada sudut sebelah kiri sampul surat semasa mengirimkan peryertaan.

9.7 Esei hendaklah dihantar melalui pos dan pihak penganjur tidak bertanggugjawab jika esei yang dihantar rosak atau hilang semasa dalam pengiriman/pos.

9.8 Plagiat iaitu meniru kenyataan atau idea orang lain adalah dilarang sama sekali, Jika didapati juga, maka penyertaan akan dibatalkan serta-merta.

9.9 Semua esei mestilah ditulis dalam Bahasa Melayu (tidak ada kategori yang berasingan) dan mematuhi jumlah perkataan yang dibenarkan.

9.10 Setiap esei mestilah ditaip, berselang dua baris di atas kertas putih bersaiz A4, guna font 12 ( ARIAL, TIMES NEW ROMAN ). Setiap muka surat perlu diletakkan nombor.

9.11 Setiap hasil kerja yang pernah diterbitkan di dalam suratkhabar, majalah atau lain-lain penerbitan tidak boleh digunakan untuk penyertaan.

9.12 Setiap penyertaan tidak akan dikembalikan .

9.13 Setiap Esei yang dihantar akan menjadi hak mutlak penganjur (BPR). Penganjur berhak untuk meminda atau menyiarkan mana-mana esei atau bahagian esei peserta.


9.14 Esei-esei yang dihantar hendaklah mematuhi syarat-syarat berikut:
9.14.1 Menepati tajuk yang ditetapkan.
9.14.2 Mempunyai nota rujukan atau biblografi.
9.14.3 Tidak hanya menggunakan sumber dari Internet sahaja.
9.14.4 Tidak asli/Plagiat iaitu meniru atau mencuri idea orang lain.
9.14.5 Dilarang menyentuh hal-hal yang sensitif seperti mengenai bangsa, agama, mahupun politik.
9.14.6 Latar belakang esei hendaklah mempunyai aspek-aspek masyarakat Malaysia dan memfokuskan pencegahan jenayah rasuah tersebut.
9.14.7 Borang penyertaan hendaklah dilengkap.
9.14.8 Dihantar pada atau sebelum tarikh tutup iaitu 15 September 2008.

10. TARIKH TUTUP PENYERTAAN

Semua peryertaan hendaklah sampai pada atau sebelum 15 September 2008.

KEPADA :

URUS SETIA PERTANDINGAN ESEI 2008
BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA
BAHAGIAN PENMAS, BLOK D6, KOMPLEK D,
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTAN,
PETI SURAT 6000,
62007 PUTRAJAYA,
( U. P : PENGARAH PENDIDIKAN MASYARAKAT )

Sila hubungi kami sekiranya terdapat sebarang pertanyaan:
TEL : 03-88867369/019-8405456 ( PS. MOHAN M.L ) / (PN. NORA/CIK NANA ) 03-88867358/7357


PERADUAN MENGARANG ESEI PENCEGAHAN RASUAH
SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH MALAYSIA
ANJURAN BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA (BPR)
DENGAN KERJASAMA
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA (KPM)




Kepada,
URUS SETIA PERTANDINGAN ESEI 2008
BADAN PENCEGAH RASUAH MALAYSIA
BAHAGIAN PENMAS, BLOK D6, KOMPLEKS D,
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN,
PETI SURAT 6000,
62007 PUTRAJAYA ( U.P : PENGARAH PENDIDIKAN MASYARAKAT )


Nama Penuh : Tarikh Lahir :
No. KP/Sijil Lahir : Tingkatan/Tahun :
Alamat Rumah : No.Tel (Rumah) :
Alamat Sekolah : No. Tel (Sekolah) :
Tajuk Esei :


Dengan ini saya mengesahkan bahawa esei yang dilampirkan asli dan saya bersetuju dengan semua syarat pertandingan ini. Perakuan Pengetua/Guru Besar,
Tandatangan
Tandatangan Tarikh: T arikh: Cop Sekolah

UNTUK KEGUNAAN URUSETIA
PANEL I : PANEL II :
SILA KEPILKAN BORANG PENYERTAAN INI PADA SETIAP ESEI YANG DIHANTAR.
TARIKH TUTUP : 15 SEPTEMBER, 2008

#2 sha

sha

    Fellowship Comper

  • Moderators
  • 8,694 posts

Posted 15 July 2008 - 01:50 PM

hahahaha.. what a joke!
Cheers!
Sha a.k.a Chopperman
"Help Chopperman Saves The Comping World!"

~My Favorite Words of Wisdom~
The first rule to be respected is to respect other people first.
- Life isn't about how to survive the storm, but how to dance in the rain. - There are 2 things in life that you will never get. Nothing & Everything. So quit complaining and don't be so greedy. - The happiest people don't necessarily have the best of everything; they just make the best of everything they have. - Dreams will come true for you as long as you persevere. While it would be nice if fate did all the work, the reality is that any worthy goals take time and effort before the rewards reveal themselves.

#3 paradigma

paradigma

    TBadly

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,515 posts

Posted 15 July 2008 - 02:47 PM

Gonna do an essay for one of my tuition students, who knows we can get some inducement minus the graft!!!
TBadly

#4 aiden

aiden

    Expert Comper

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,255 posts

Posted 15 July 2008 - 05:15 PM

dont bother joining la. u wanna teach the crooks how to be smart? aca is a joke. the police also a joke.

i think thieves hv more honor. at least they r out to rob u from the word GO.
Winnings worth RMxxxxxx thus far and counting...................

#5 MrSlogan

MrSlogan

    Intermediate Comper

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 619 posts

Posted 16 July 2008 - 09:32 PM

add in the essay to safeguard cashiers too, :lol: :mrgreen:




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users