Jump to content

Welcome to our forums!

Sign In or Register to gain full access to our forums. By registering with us, you'll be able to check out the latest prizes & competition, discuss, share and private message with other members of our community.

Toggle shoutbox Comper's Chit-Chat

To avoid any spamming, we have decided to remove some categories that is no longer being used. Hopefully this would make it easier for compers to focus on the contest info and improve the site loading time.
@  mabeal : (04 February 2016 - 09:07 PM) Menang GoPro https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (03 February 2016 - 02:02 PM) Pertandingan mencipta LOGO https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (01 February 2016 - 10:36 PM) Share a memorable experience you’ve had during the holidays with yr kids and win tickets http://my.fiveminute...ife.net/p/cj6vy
@  AzizMostafa : (28 January 2016 - 01:35 PM) Many still exchanging Peraduan Tek Silangkata? http://koopnstp.my/f...angKata2016.pdf
Why nobody exchanges Flowers?! http://www.sistemgur...-jawi-oleh.html
@  himmatsj : (26 January 2016 - 09:47 PM) did somebody interviewed him before to ask him about how he did it?
@  Contest : (24 January 2016 - 04:23 PM) i think.. money is the 'tricks'.. so can spend more.. :money:  :money:
@  himmatsj : (24 January 2016 - 03:51 PM) did he have any tricks?
@  Iswara96 : (24 January 2016 - 04:28 AM) Salute n respect
@  Iswara96 : (24 January 2016 - 04:27 AM) Salute n respect
@  Contest : (23 January 2016 - 02:29 PM) hadiah grand2 dia selalu menang https://www.google.c...iw=1024&bih=611
@  Contest : (23 January 2016 - 02:28 PM) @Iswara96 Tak kan pernah dengar kut.. dia kan selalu menang hadiah kereta dan hadiah grand prize https://www.google.c...=utf-8&oe=utf-8
@  Contest : (23 January 2016 - 02:28 PM) @Iswara96 Tak pernah dengar kut.. dia kan selalu menang hadiah kereta dan hadiah grand prize.. https://www.google.c...=utf-8&oe=utf-8
@  Iswara96 : (23 January 2016 - 04:13 AM) Tak pernah dengar pun. Cer cite.
@  himmatsj : (22 January 2016 - 06:42 PM) Is Chee Hin Kiat the most legendary pro comper in Malaysia? Anybody know this legend?
@  chopperman : (21 January 2016 - 07:46 PM) tahniah!
@  Iswara96 : (21 January 2016 - 05:48 PM) Alhamdulillah, hari ni terima  Petronas GiftCard RM100 utk hadiah saguhati Peraduan WhatsApp & Menang. Rupa2nya saya menang 2 Kali jd dpt 2 kad. Hehehe. Terimakasih Petronas.
@  mabeal : (18 January 2016 - 05:56 PM) [FREE PETROL] http://mabeal.sharet.../my-478172-8354
@  mabeal : (18 January 2016 - 04:38 PM) [CNY PROMO] http://mabeal.sharet.../my-478172-8390
@  mabeal : (12 January 2016 - 01:49 PM) [THE BIG #TREATMESAYS GIVEAWAY] http://mabeal.sharet.../my-478172-8364
@  mabeal : (11 January 2016 - 09:25 PM) Food CONTEST http://mabeal.sharet.../my-478172-8326
@  himmatsj : (11 January 2016 - 03:02 AM) begns today nestle contest http://www.econtest....e-hou-fatt.html
@  mabeal : (10 January 2016 - 02:30 PM) [HELLO KITTY CONTEST] http://my.fiveminute...ife.net/p/c95f0
@  mabeal : (08 January 2016 - 05:38 PM) CNY contest http://my.fiveminute...ife.net/p/c95ec
@  Contest : (08 January 2016 - 09:34 AM) dah jumpa link http://www.fnpromoti...om/fn/home.html Peraduan Minum & Menang anjuran F&N. winner ditentukan berdasrkan high purchase kan??? syarat dia macam x clear.. je
@  himmatsj : (08 January 2016 - 01:10 AM) econtest.my is back after a long time...hungry to win some contests! http://econtest-malaysia.blogspot.my/
@  Iswara96 : (06 January 2016 - 12:07 AM) Link x betul kena Google. Minuman F&N. Hadiah Scooter letrik.
@  Contest : (05 January 2016 - 08:11 PM) @Iswara96 Peraduan Minum & Menang anjuran F&N. macam dah tamat je tempoh peraduan dia.
@  Iswara96 : (05 January 2016 - 04:30 PM) 3 buah kete Myvi utk dimenangi dlm Peraduan Nestle Hou Fatt. Bermula 11 Jan 2016.
@  Iswara96 : (05 January 2016 - 02:57 PM) Info lanjut di kedai Mesra@Petronas.
@  Iswara96 : (05 January 2016 - 02:57 PM) 2.Peraduan anjuran Nestle gan hadiahnya 'Coffee Maker'.
@  Iswara96 : (05 January 2016 - 02:55 PM) 1. Peraduan Minum & Menang anjuran F&N. http://www.fnpromotion.com
@  Iswara96 : (05 January 2016 - 02:52 PM) Kedai Mesra@Petronas ada 2 peraduan:
@  Iswara96 : (03 January 2016 - 05:05 PM) Menang jongkong emas dlm Peraduan Maggi Lebih Masak Lebih Ong. http://www.maggi.com.my
@  AzizMostafa : (02 January 2016 - 02:13 PM) Selamat 2016 http://www.sistemgur...-jawi-oleh.html
@  Iswara96 : (02 January 2016 - 04:37 AM) :money:  :money:  :money:
@  Contest : (01 January 2016 - 12:34 AM) This year must win many prize.. :fpc:..
@  Iswara96 : (31 December 2015 - 11:03 PM) Selamat Tahun Baru 2016.
@  mabeal : (30 December 2015 - 09:12 PM) Win A FREE Samsung Gear S2  http://mabeal.sharet.../my-478172-8230
@  Contest : (24 December 2015 - 10:32 PM) Peraduan SMS Syok Choc Dutch Lady (Giant) http://emenang.com/c...tch-lady-giant/ Hadiah bernilai lebih RM29,000 ditawarkan
@  AzizMostafa : (24 December 2015 - 06:15 PM) Selamat menyambut Maulidur Rasul Mohammad 1394 H.S & dan Selamat menyambut Maulidur Rasul Isa (Jesus) 2016
@  AzizMostafa : (24 December 2015 - 06:15 PM) Selamat menyambut Maulidur Rasul Mohammad 1394 H.S & dan Selamat menyambut Maulidur Rasul Isa (Jesus) 2016
@  AzizMostafa : (24 December 2015 - 06:14 PM) Selamat menyambut Maulidur Rasul Mohammad 1394 H.S & dan Selamat menyambut Maulidur Rasul Isa (Jesus) 2016
@  AzizMostafa : (24 December 2015 - 04:56 PM) Selamat menyambut Maulidur Rasul Mohammad (Jesus) 1394 H.S dan  Maulidur Rasul Isa (Jesus) 2016
@  AzizMostafa : (24 December 2015 - 04:55 PM) : (24 December 2015 - 12:19 PM) Selamat menyambut Maulidur Rasul Mohammad & Nabi Isa (Jesus) 1394 H.S dan   Maulidur Rasul Isa (Jesus) 2016
@  AzizMostafa : (24 December 2015 - 04:49 PM) Selamat menyambut Maulidur Rasul Mohammad & Nabi Isa (Jesus) 1394 H.S &  Selamat menyambut Maulidur Rasul Isa (Jesus) 2016
@  AzizMostafa : (24 December 2015 - 04:33 PM) Selamat menyambut Maulidur Rasul Mohammad & Nabi Isa (Jesus) 2016
@  mabeal : (24 December 2015 - 02:03 PM) [JOIN NOW] #MYTwinTowers Instagram Challenge To Win A RM1,000 Cash Prize!
http://mabeal.sharet.../my-478172-8220
@  mabeal : (17 December 2015 - 12:18 PM) FREE 3-Month FULL access on iflix
http://mabeal.sharet.../my-478172-8206
@  mabeal : (17 December 2015 - 12:17 PM) FREE: The Body Shop Fijian Water Lotus Body Lotion
http://mabeal.sharet...=&utm_campaign=
@  mabeal : (15 December 2015 - 06:19 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (15 December 2015 - 06:18 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (15 December 2015 - 12:03 AM) An Exciting FB Contest All Malaysian Foodies Should Look Out For Before 27 Dec 2015  http://mabeal.sharet.../my-478172-8170
@  mabeal : (15 December 2015 - 12:02 AM) An Exciting FB Contest All Malaysian Foodies Should Look Out For Before 27 Dec 2015!http://mabeal.sharethisstory.net/my-478172-8170
@  Iswara96 : (15 December 2015 - 12:01 AM) http://www.fndairies.com
@  Iswara96 : (15 December 2015 - 12:00 AM) Hadiah menarik utk Peraduan Tradisi Kekal Bersama Teapot. http://www
@  Iswara96 : (14 December 2015 - 11:56 PM) http://www.dutchlady.com.my
@  Iswara96 : (14 December 2015 - 11:55 PM) Ada hadiah iPhone dr Dutch Lady utk belian susu UHT dr pasaraya biasa@Giant. http://www.Dutch Lady.com.my
@  Iswara96 : (14 December 2015 - 11:53 PM) Peraduan New Year Bonanza anjuran Reckitt Benckiser@Giant menawarkan hadiah utama kereta Honda City.
@  AzizMostafa : (14 December 2015 - 08:52 PM) Salam Kawnku, Minat Tipografi Jawi? http://majalahjawi.c...uman-terdahulu/
Ya, Tipografi Jawi dlm MS Word, corelDraw, Adobe Illustrator, Photoshop & InDesign?  http://www.macarabia...achments/12949/ Jangan http://www.emenang.c...-fon-kaligrafi/ Selamat Maju Jaya
@  mabeal : (13 December 2015 - 11:41 AM) WIN a Surface Pro 4 - http://mabeal.sharet.../my-478172-8184
@  mabeal : (12 December 2015 - 11:20 AM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (10 December 2015 - 02:34 PM) FREE movie tickets http://mabeal.sharet...=&utm_campaign=
@  mabeal : (10 December 2015 - 02:33 PM) peraduan safi https://www.facebook...?type=3
@  AzizMostafa : (10 December 2015 - 02:04 PM) Jangan Terlepas http://www.emenang.c...-fon-kaligrafi/ Semoga Berjaya
@  Iswara96 : (09 December 2015 - 05:31 PM) http://www.siapacepatdiamenang.com
@  Iswara96 : (09 December 2015 - 04:53 PM) Peraduan Kopiko L.A. Coffee. http://www.siapacepatdiamenang.com.my
@  AzizMostafa : (09 December 2015 - 01:15 PM) Betapa cantiknya Tulisan Jawi! http://majalahjawi.c...uman-terdahulu/
@  Iswara96 : (08 December 2015 - 03:30 PM) Peraduan SMS Life's Fun Jack n Jill menawarkan hadiah mingguan IPhone 6s & tunai RM1k. http://www.urc.com.my
@  mabeal : (07 December 2015 - 11:30 PM) FREE SAMPLE http://www.enfagrow....ama_free_sample
@  mabeal : (07 December 2015 - 10:53 PM) [X'MAS PROMO] http://mabeal.sharet.../my-478172-8120
@  mabeal : (07 December 2015 - 10:52 PM) The Peanuts Movie passes giveaway https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (07 December 2015 - 10:51 PM) ‘FREE Gift' http://mabeal.sharet.../my-478172-8126
@  mabeal : (07 December 2015 - 10:49 PM) Bodyshop giveaway https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (07 December 2015 - 10:47 PM) FREE Calendars giveaway https://www.facebook...?type=3
@  AzizMostafa : (05 December 2015 - 02:19 PM) Thumbs up to which Jawi Font?! http://www.khtt.net/page/30438
@  mabeal : (05 December 2015 - 01:51 PM) https://www.facebook...?type=3
@  AzizMostafa : (02 December 2015 - 05:46 PM) Salam Kawanku, Jangan Terlepas! http://www.macarabia...achments/12949/ Semoga Berjaya
@  AzizMostafa : (01 December 2015 - 11:24 AM) Salam Kawanku, Jangan Terlepas!  http://www.emenang.c...-fon-kaligrafi/ Selamat Maju Jaya
@  mabeal : (30 November 2015 - 05:08 PM) STAR WARS GIVEAWAY http://mabeal.sharet.../my-478172-8048
@  mabeal : (30 November 2015 - 05:07 PM) https://www.facebook...?type=3
@  Contest : (23 November 2015 - 06:32 PM) Wow hadiah menarik.. ada hadiah wang tunai..  :money:  :money: Lama Tak tulis khat, lagipun jauh nak pergi sana  :roadrage:  :roadrage:
@  AzizMostafa : (23 November 2015 - 02:16 PM) Salam Kawanku, Jangan Terlepas! http://www.maij.gov.my/?p=1881 Selamat Maju Jaya
@  AzizMostafa : (22 November 2015 - 12:45 PM) Terima Kasih banyak dear Contes for your kipidap :)  http://www.melvister...man-sosial.html
@  Contest : (21 November 2015 - 05:17 PM) @AzizMostafa dah download.. Nice Work.. kipidap
@  AzizMostafa : (21 November 2015 - 11:43 AM) Jangan Terlepas! http://www.emenang.c...attach_id=10764 Selamat Maju Jaya
@  AzizMostafa : (20 November 2015 - 06:32 PM) Jangan Terlepas! http://www.emenang.c...d=10763  Semoga Berjaya
@  mabeal : (19 November 2015 - 07:40 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (19 November 2015 - 07:38 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (19 November 2015 - 07:37 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (19 November 2015 - 07:36 PM) FREE PETROL http://mabeal.sharet.../my-478172-8006
@  caulibaker : (19 November 2015 - 05:34 PM) http://contestmalaysia.xyz curated list of latest contest in Malaysia  :geek:
@  mabeal : (19 November 2015 - 04:03 PM) http://www.smileana....mpaign=SmileANA
@  mabeal : (19 November 2015 - 02:50 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (19 November 2015 - 02:49 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (19 November 2015 - 02:49 PM) WIN TICKETS http://mabeal.sharet.../my-478172-7976
@  mabeal : (19 November 2015 - 02:48 PM) https://www.facebook...?type=3
@  AzizMostafa : (19 November 2015 - 02:06 PM) Salam Kawanku Jangan Terlepas! http://www.emenang.c...padat-selangor/ Semoga Berjaya
@  caulibaker : (17 November 2015 - 06:34 PM) http://contestmalaysia.xyz direktori untuk contest2 di Malaysia :goodjob:
@  mabeal : (15 November 2015 - 12:43 PM) https://www.facebook...?type=3
@  mabeal : (15 November 2015 - 12:41 PM) https://www.facebook...?type=3

Photo
- - - - -

[JOIN] PERTANDINGAN KAWAD KAKI


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 longlivemusic

longlivemusic

    Fellowship Comper

  • Exclusive Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 7,139 posts

Posted 10 March 2008 - 11:08 AM

[attachment=0]untitled19.JPG[/attachment]

TITLE: [JOIN] PERTANDINGAN KAWAD KAKI
PRIZE: xxx
DEADLINE: 25 Mei 2008.
WEBSITE/URL: http://www.mybbkul.o...Rules-Drill.pdf

DESCRIPTION:
PERTANDINGAN KAWAD KAKI Peraturan-peraturan Pertandingan 1. PENYERTAAN 1.1. Pertandingan ini hanya terbuka kepada Kompeni-kompeni yang telah berdaftar dengan Jabatan Pendaftaran Persatuan (Registrar of Societies) sebagai cawangan di bawah naungan pertubuhan induk Briged Putera Malaysia. 1.2. Setiap Kompeni hanya dibenarkan menghantar satu pasukan sahaja. 1.3. Peserta-peserta dan komander mestilah peserta Pesta. 1.4. Setiap pasukan mesti disertai oleh seorang (1) komander dan dua belas (12) atau lima belas (15) orang ahli. 1.5. Hanya ahli dalam lingkungan 12-19 tahun (ahli Senior Section) pada 1 Januari 2008 dibenarkan menyertai pertandingan kawad. Pengawai Tidak Bertauliah (NCO) dalam pasukan kawad haruslah tidak melebihi pangkat komander. Staf Sarjan dibenarkan mengambil bahagian sebagai komander pasukan. 1.6. Pegawai dan Primer tidak dibenarkan menyertai pertandingan. 1.7. Tarikh tutup menghantar borang penyertaan Pesta 2008 Competitions Entry e-Form adalah pada 31 Mac. 2008. Sila hantar senarai nama ahli-ahli pasukan dengan menggunakan borang Pesta 2008 Competition Team Information e-Form sebelum 25 Mei 2008. Email semua borang-borang atau pertanyaan kepada george@bbmalaysia.org. 2. PUSINGAN AWAL 2.1. Tiada pertandingan pusingan awal perlu dijalankan, jika pasukan bertanding hanya sembilan atau kurang dari sembilan pasukan. 2.2. Pertandingan pada peringkat pusingan awal berbentuk liga akan diadakan dengan berpandukan kepada syarat-syarat seperti berikut: 2.2.1. Tiga liga (kumpulan) pertandingan akan diadakan jika terdapat 20 atau lebih pasukan bertanding. Dua pasukan terbaik dari setiap liga akan layak ke peringkat akhir.
2.2.2. Dua liga (kumpulan) pertandingan akan diadakan diadakan jika terdapat antara 10 hingga 19 pasukan bertanding. Tiga pasukan terbaik dari setiap liga akan layak ke peringkat akhir. 2.3. Pertandingan pusingan awal akan diadakan di beberapa tapak pertandingan yang berasingan. 2.4. Perkumpulan pasukan adalah berdasarkan kepada sistem pasukan pilihan (seeding). 2.5. Pasukan pilihan (seeding) akan diputuskan oleh penganjur dan tidak boleh dibantah. 3. LIPUTAN SUKATAN & PEMARKAHAN 3.1 Kesemua hukuman adalah dalam Bahasa Malaysia dan mengikut Buku Panduan Kawad Briged Putera Malaysia Edisi 2005 (terkini). 3.2 Hukuman-hukuman pergerakan akan diedarkan pada bulan Feb. 2008. 3.3 Setiap pasukan akan ditempatkan di lokasi yang ditentukan di luar padang pertandingan dan akan dipanggil apabila tiba giliran untuk bertanding. 3.4 Markah akan diberikan berdasarkan kategori-kategori yang berikut: 3.4.1 Pakaian Seragam (Uniform) (15%) a. Field Service Cap & Cap badge. b. Haversack, slide & loop. c. Shirt, badges, pants & navy blue socks. d. Buckles, leather belt & shoes/boots. e. Penjagaan kebersihan badan fizikal. 3.4.2 Hukuman Pergerakan (Commands) (20%) 3.4.3 Kecergasan Pergerakan (Smartness in Movements) (25%) 3.4.4 Ketepatan Pergerakan (Accuracy of Movements) (25%) 3.4.5 Kemas and Segak (Physical Movement) (15%) 3.4.6 Markah akan dipotong (maksima 3%) apabila: a. Dropping of caps or haversack detached during competition (1%). b. Out of competition boundary (1%). c. Exceeding time limit (1%). 3.5 Komander serta 7 orang perserta dalam pasukan akan dipilih secara rambang (random) oleh pengadil untuk menjalani pemeriksaan pakaian seragam (uniform). Pengadil pemeriksaan pakaian seragam adalah terdiri daripada pegawai Briged Putera yang dilantik oleh Jawatankuasa Pertandingan.
3.3 Sewaktu pertandingan, komander pasukan tidak dibenarkan memberi hukuman dengan merujuk kepada kertas hukuman. Markah akan ditolak pada setiap hukuman dan pergerakan yang salah. 4 DEFINISI Perhatian: Peraturan-peraturan di bawah adalah sebagai panduan kasar untuk para hakim semasa membuat penilaian untuk pasukan-pasukan yang bertanding. 4.1 Pakaian Seragam (Uniform) Penilaian merangkumi tiga aspek utama: 4.1.1 Keadaan/penjagaan badan fizikal pencukuran janggut/misai, rambut, kuku dan lain-lain. 4.1.2 Keadaan/penjagaan pakaian seperti kap, kasut, baju, seluar, tali pinggang, lencana-lencana, haversack dan lain-lain. 4.1.3 Cara pemakaian pakaian seragam seperti topi, kasut, baju, seluar, tali pinggang, lencana-lencana, haversack dan lain-lain. 4.2 Hukuman Pergerakan (Command) Sebagai panduan kasar, aspek penilaian meliputi: 4.2.1 Kelantangan, kejelasan dan ketepatan hukuman. 4.2.2 Keserasian hukuman dengan pergerakan kawad. 4.2.3 Cara pemberian hukuman secara keseluruhan. 4.3 Pergerakan yang tajam dan segak Sebagai panduan kasar, aspek penilaian meliputi: 4.3.1 Kesegakan semasa dalam pelbagai kedudukan (eg : sedia, senang diri, pusing, dll). 4.3.2 Ketajaman pergerakan semasa bergerak dari satu kedudukan ke kedudukan yang berikut. 4.3.3 Pergerakan sebagai satu pasukan. 4.4 Ketepatan Pergerakan Sebagai panduan kasar, aspek penilaian meliputi: 4.4.1 ketepatan pergerakan secara bertempoh (timing) - contoh a. Tempoh cepat jalan 120 langkah / minit. b. Tempoh perlahan jalan - 60 langkah / minit. c. Tempoh berkumpulan harus sama.
4.4.2 ketepatan pergerakan secara berjarak (distance) contoh, dressing, Jarak seragam di antara ahli-ahli kawad. 4.4.3 ketepatan pergerakan secara kedudukan (position) contoh, Pergerakan MESTI dilaksanakan dalam kawasan padang kawad. 5 LATIHAN PERSEDIAAN SEMASA PESTA Pasukan hanya dibenarkan menjalankan latihan persediaan pada masa dan tempat yang ditetapkan oleh pihak penganjur Pesta. 6 KAEDAH PERTANDINGAN a. Satu sukatan kawad akan digunakan untuk semua pasukan. b. Sukatan kawad untuk pertandingan akan diedarkan 2 bulan sebelum tarikh pertandingan. Jangka masa yang diperlukan untuk melakukan pergerakan kawad akan diedarkan bersama-sama dengan sukatan kawad di atas. 7 PROSEDUR MELAPOR DAN KOMANDER a. Komander berkawad masuk ke dalam padang kawad melaporkan diri di hadapan Ketua Pengadil. Cara laporan adalah seperti berikut (pasukan bertanding berada di tengah padang kawad) : Komander: Tuan! Skuad daripada Kompeni meminta kebenaran untuk bertanding. Ketua Pengadil: Dibenarkan Komander: Terima kasih tuan! Selepas membuat laporan di atas, Komander akan meneruskan pertandingan. b. Komander akan melaporkan diri kepada Ketua Pengadil selepas pasukannya tamat bertanding. Cara laporan adalah seperti berikut : Komander: Tuan! Skuad daripada kompeni meminta kebenaran untuk keluar padang kawad. Ketua Pengadil: Dibenarkan Komander: Terima kasih tuan!
c. Komander seharuslah sentiasa berada di lokasi yang tetap semasa memberi hukuman. Beliau dibenarkan berpusing (separuh) ke kanan/kiri apabila pasukannya bergerak jauh ke tepi padang. d. SAIZ PADANG KAWAD (sebagai panduan sahaja) *Pihak Penganjur berhak membuat perubahan terhadap kaedah pertandingan di atas tiga puluh (30) hari sebelum hari pertandingan apabila keadaan tidak membenarkan keadah di atas dilaksanakan. Pasukan bertanding akan diberitahu sebarang perubahan yang telah dilakukan oleh pihak penganjur.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users